Ήταν μία από τις πιο γνωστές και χαμηλών τόνων ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου. Η Αιμιλία Υψηλάντη γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας και σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών. Την ίδια περίοδο φοιτούσε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης.

Η πρώτη της εμφάνιση στη σκηνή έγινε το 1968 στο έργο του Γιαλαμά-Πρετεντέρη «Ο Λεωνίδας δεν τρώει λουλούδια». Από εκείνη την περίοδο ερμήνευσε με επιτυχία πολλούς ρόλους σε έργα κλασσικού και σύγχρονου ρεπερτορίου.

Η Αιμιλία Υψηλάντη εμφανίστηκε στο σινεμά το 1969 με την ταινία «Ποιος Θανάσης» και μέχρι σήμερα έχει πρωταγωνιστήσει σε πάρα πολλές με πιο σημαντικές τις «Οι Γενναίοι του Βορρά» και «ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο».
Αυτό που την χαρακτήριζε και την χαρακτηρίζει μέχρι σήμερα είναι ότι παρά την πολύ σημαντική επιτυχία της στο χώρο της υποκριτικής, εκείνη διατηρούσε και διατηρεί χαμηλό προφίλ γιατί πολύ απλά δεν ήταν λάτρης στα φώτα της δημοσιότητας.

Η Αιμιλία Υψηλάντη σε φωτογραφίες από κορυφαίες στιγμές στην καριέρα της

Η Αιμιλία Υψηλάντη κάνει τα πάντα για να πηγαίνει καλά η καλλιτεχνική εταιρεία «Αργώ» την οποία έχει ιδρύσει. Άλλωστε, όταν έφτιαχνε το θέατρο στο Μεταξουργείο, ήταν μια πρόκληση για εκείνη, αλλά παράλληλα και μια υπόσχεση ανάπτυξη, λέει. Το θέατρο δεν θα το άλλαζε γιατί το έκτισε, το υπηρετεί σε καθημερινή βάση και όπως αναφέρει, είναι το σπίτι της. «Νιώθω πολύ ασφαλής εκεί και θέλω να δημιουργώ», αναφέρει στο newsbeast.gr αλλά αυτή την περίοδο το θέατρο παραμένει κλειστό. Γιατί, όπως συμπληρώνει, ασχολείται με τη θεατρική παράσταση αρχαίου δράματος και συγκεκριμένα το «Βάκχες» του Ευριπίδη στην οποία το ρόλο έχει ο Σάκης Ρουβάς. Η συγκεκριμένη παράσταση υποστηρίζει τους σκοπούς του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα». Η καλλιτεχνική εταιρεία της κ. Υψηλάντη έχει αναλάβει τον συντονισμό και την παραγωγή του εγχειρήματος και εργάζεται σκληρά γι’ αυτό το σκοπό. Όμως, ασχολείται και με κάποια μουσικά δρώμενα που ετοιμάζουν για τα οποία θα μιλήσουν εν καιρώ. «Η πιο σημαντική μας δουλειά είναι το συγκεκριμένο εγχείρημα», αναφέρει χαρακτηριστικά. Γνωρίζει ότι λόγω των οικονομικών προβλημάτων που υπάρχουν, είναι δύσκολο να γίνονται νέες δουλειές. Όμως, υπόσχεται ότι θα συνεχίσει να είναι στο θέατρο με διάφορες δουλειές.

Η Αιμιλία Υψηλάντη πιστεύει στους νέους ανθρώπους και γι’ αυτό τους βοηθά. Όμως, το πιο σημαντικό για εκείνη είναι να διατηρούν χαμηλό προφίλ και να προχωρούν λόγω της ικανότητάς τους στο χώρο, κάτι που είναι δύσκολο σήμερα, λόγω των ελάχιστων δουλειών που υπάρχουν.

Δείτε εδώ όλα τα πρόσωπα της στήλης «Πού βρίσκεται σήμερα;».