Ο Νίκος Πιλάβιος είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε και κατ’ επέκταση έστησε το ελληνικό παιδικό πρόγραμμα. Μέσα από την ΕΡΤ παρουσίασε τον «Παραμυθά» με τον οποίο έγινε ιδιαίτερα γνωστός στο πανελλήνιο.

Έτσι, τον θυμούνται και οι περισσότεροι σήμερα. Όμως, ο κ. Πιλάβιος είχε καταφέρει πολλά για τα παιδικά, πράγματα που σήμερα, όπως λέει στο newsbeast.gr, δεν υπάρχουν αφού τη θέση του καλού παιδικού έχει πάρει το φθηνό γιαπωνέζικο που προάγει-συνήθως- τη βία.

Ο «Παραμυθάς» λοιπόν σχολιάζει το «λουκέτο» στην ΕΡΤ και αναφέρει γιατί πρέπει να υπάρχει Δημόσια Τηλεόραση.

– Πώς σχολιάζετε το «λουκέτο» στην ΕΡΤ;

«Για μένα η ΕΡΤ είναι μία πολύ προσωπική υπόθεση. Βγήκα από 8 ετών και μάλιστα τότε στην ΕΡΤ επειδή είχαν μόνο ένα μικρόφωνο, εγώ, ως κοντός, ήμουν πάνω σε μία καρέκλα. Εκεί με ανέβαζαν για να μιλάω. Στην ΕΡΤ ήρθε η αλλαγή της επαγγελματικής μου πορείας. Από ηθοποιός έγινα παραγωγός, σκηνογράφος, σκηνοθέτης, πέρασα στο ραδιόφωνο και στη συνέχεια στην τηλεόραση. Κάπου εκεί ήρθε και ο “Παραμυθάς”. Στην ΕΡΤ ήρθε όλη η αλλαγή της επαγγελματικής μου ζωής. Ακόμη και σήμερα που είμαι 70 ετών με τον “Παραμυθά” ασχολούνται. Η ΕΡΤ είναι συνδεδεμένη με όλη μου τη ζωή. Αυτό που συμβαίνει, ανεξαρτήτως αν έπρεπε ή δεν έπρεπε ή πως θα έπρεπε, με έχει στεναχωρήσει πάρα πολύ».

– Πώς νιώθετε σήμερα που υπάρχουν πολλοί που νοσταλγούν τις ημέρες του «Παραμυθά»;

«Μιλάω με πολλούς ανθρώπους και ξέρω ότι αυτό που νοσταλγούν είναι αυτό που δεν κατάφερε να κάνει ξανά κανένας. Η εποχή που ήμουν στην ΕΡΤ ήταν η μοναδική που είχε καθημερινό παιδικό πρόγραμμα επί μιάμιση ώρα και το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικό. Από τότε δεν ξαναέγιναν σήριαλ από παιδικά μυθιστορήματα. Αυτό είναι που νοσταλγούν, επειδή από τότε δεν έχει ξαναυπάρξει. Ήταν μία εποχή που οι εκπομπές της ΕΡΤ είχαν αξία. Τώρα, δεν ασχολείται κανείς με τα παιδιά. Αγοράζουν μόνο κάποια γιαπωνέζικα που δεν τα βλέπουν τα παιδιά. Σήμερα, νοσταλγούν το ελληνικό παιδικό πρόγραμμα».

– Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει ξανά ελληνικό παιδικό πρόγραμμα;
«Βέβαια. Είναι, όμως, θέμα βούλησης. Όταν ήμουν εγώ στην ΕΡΤ κανείς δεν είχε ελληνικό παιδικό πρόγραμμα αλλά έγινε και με επιτυχία. Πρέπει λοιπόν να υπάρξει άνθρωπος στη διοίκηση που να ενδιαφερθεί για το παιδί. Αλλά επειδή ούτε στη Βουλή φαίνεται να ενδιαφέρονται για το παιδί, μάλλον δεν θα ενδιαφερθεί κανείς για το παιδί».

– Πιστεύετε ότι εκτός από ενημέρωση, η ΕΡΤ παρείχε και πολιτισμό στους τηλεθεατές της;

«Σαφώς. Η ΕΡΤ ήταν το μόνο κανάλι που έκανε πράγματα, καθαρά πολιτιστικά, ήταν και πολιτιστικά όχι ειδικού προσανατολισμού. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ένα ή ίσως δύο κανάλια που κάνουν ιστορικά αφιερώματα και ντοκιμαντέρ αλλά αυτό στην ΕΡΤ ήταν καθημερινότητα».

– Πώς σχολιάζετε το «μαύρο» που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην ελληνική τηλεόραση;

«Θλιβερό και γι’ αυτό πιστεύω ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί. Δεν θέλω όμως άλλο να μιλήσω για το συγκεκριμένο θέμα που προβληματίζει όλους μας».

– Μπορείτε να μας ποείτε κάποιες εμπειρίες που είχατε από την ΕΡΤ;

«Από την πρώτη στιγμή που πήγα στην ΕΡΤ ήθελα να μεταφέρω όλα αυτά τα πράγματα που είχα ξεκινήσει και ως παιδί και ως μεγάλος πριν πάω στην ΕΡΤ. Αυτό άρχισε από το ραδιόφωνο όταν είχα αναλάβει το παιδικό πρόγραμμα του ραδιοφώνου. Είχα κάνει εκπομπή στο ραδιόφωνο με τον Δημήτρη Χορν και αυτό το μετέφερα και στην τηλεόραση. Είχα κάνει εκπομπή στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση με τη Δόμνα Σαμίου. Για πρώτη φορά είχα επιστρατεύσει ειδικούς για τα παιδιά. Για παράδειγμα, δεν υπήρχε μέχρι τότε μουσικοπαραγωγός».

– Πώς βλέπετε σήμερα το επίπεδο των παιδικών της τηλεόρασης, συγκρινόμενο με την παλιά εποχή;
«Δεν υπάρχει σήμερα επίπεδο. Γενικά, ρίχνεις μια ματιά και βλέπεις ότι τα παιδικά που υπάρχουν σήμερα είναι στην πραγματικότητα μια αθλιότητα βίας και καταστολής. Ένα πράγμα που κατά τη γνώμη μου είναι πολύ κακό για την κοινωνία. Όλα αυτά τα τέρατα που παρουσιάζονται κάνουν κακό στα παιδιά. Αυτά τα παιδικά τα προβάλλουν γιατί είναι πολύ φθηνά».

– Ποια είναι η απάντησή σας σε εκείνους που σας ρωτούν γιατί θα έπρεπε να ανοίξει η ΕΡΤ;
«Θα τους έλεγα ότι είναι σα να με ρωτούν για το γιατί τρώω, γιατί βλέπω το ηλιοβασίλεμα, γιατί κάνω καμιά βόλτα. Θεωρώ αδιανόητο να μην υπάρχει αυτή τη στιγμή κρατικό κανάλι».

– Δηλαδή, πώς βλέπετε το καινούργιο που θα δημιουργηθεί και θα λέγεται ΝΕΡΙΤ;
«Το όνομα ΝΕΡΙΤ με ξενέρωσε».

Δείτε όλες τις εξελίξεις για την ΕΡΤ