Για την απώλεια των ιδεολογιών αλλά και τις αλλαγές που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση στην περίπτωση της Ελλάδας, μιλά σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ο διεθνούς φήμης σκηνογράφος και σκηνοθέτης, Γιάννης Κόκκος που ανεβάζει στο Ηρώδειο τον «Ιπτάμενο Ολλανδό» του Βάγκνερ.

Όπως αναφέρει «από τη μία πλευρά αισθάνομαι ότι η Ελλάδα κάποια στιγμή έπρεπε να δει την αλήθεια κατάματα, από την άλλη όμως, όσο κι αν είναι φανατικός υπέρ μιας ευρωπαϊκής Ελλάδας, αισθάνομαι ότι η κατάσταση έχει ξεπεράσει και αυτή την ίδια την Ευρώπη, τις επίσημες ηγεσίες της».

Όσο για τις επιπτώσεις στον εθνικό χαρακτήρα της χώρας, ο κ. Κόκκος δηλώνει: «Η κρίση εκτός των άλλων αλλοιώνει και τον εθνικό χαρακτήρα της χώρας. Οι Έλληνες έχουν απολέσει αυτή τη βαθιά αγάπη για τη ζωή, την πηγαία ευθυμία, την ελαφράδα, η οποία βεβαίως είναι μια άλλη εικόνα του βάθους, της οντότητας».

Τέλος, ο κ. Κόκκος εκφράζει την άποψη ότι «η άνοδος της Ακροδεξιάς είναι η πιο φοβερή συνέπεια της κρίσης» και τονίζει ότι «όλοι οι δογματισμοί χρησιμοποιούν τις ίδιες μεθόδους. Οι μέθοδοί της είναι ίδιες με αυτές του ισλαμοφασισμού. Οι ιδεολογίες που αποκλείουν τον άλλο, τον διαφορετικό, είναι τελικά οι ίδιες».