Σαρωτικές αλλαγές έρχονται στις Ένοπλες Δυνάμεις. Κατά 40% με 45% μειώνεται η δομή διοίκησης, βάσει της νέας πολιτικής του Πενταγώνου, κάτι που θα σημάνει το κλείσιμο 45 με 50 στρατοπέδων σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, η δομή των δυνάμεων θα μειωθεί κατά 20%.

Η νέα δομή προβλέπει το κλείσιμο πολλών σχηματισμών με σημαντικότερους το Α’ και Β’ Σώμα Στρατού, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζεται η οροφή του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, τη μείωση των ανώτατων αξιωματικών σε ποσοστό 20%, ενώ προβλέπεται με αυτό τον τρόπο να εξοικονομηθεί ποσό ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης, ο επιτελικός έλεγχος που ασκούσε το Β’ Σώμα Στρατού περνά στην 1η Στρατιά, όπως και η σημαντική 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία.

Οι ανώτατοι αξιωματικοί στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων θα μειωθούν στους 320, από 262, που είναι σήμερα. Η μείωση, λόγω της ιδιοσυγκρασίας της χώρας, περιορίστηκε μόλις στο 20% στο Πολεμικό Ναυτικό, όπου αξίζει να σημειωθεί ότι παραμένουν και οι 8 Μοίρες.

Τα επόμενα χρόνια προβλέπεται ότι οι κληρωτοί οπλίτες θα είναι 10.000 λιγότεροι ανά έτος. Παρ’ όλα αυτά, δεν αίρεται η αναστολή της πρόσληψης επαγγελματιών οπλιτών.

Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμύνης θέλει να εφαρμόσει το συντομότερο δυνατόν την απόφαση κλεισίματος 13 Κέντρων Εκπαίδευσης, όπως επίσης και τη μετεγκατάσταση των στρατολογικών γραφείων ή μονάδων σε ιδιόκτητους χώρους στέγασης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ρυθμίσεις της νέας δομής και της νέας στρατηγικής αναμένεται να επικυρωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα από το ΚΥΣΕΑ.