Το αργότερο έως τέλη Αυγούστου θα έχουν αποχωρήσει από 22 οργανισμούς του Δημοσίου τουλάχιστον 1.200 υπάλληλοι με σύμβαση αορίστου χρόνου αλλά και συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου και έργου. Αυτό θα είναι το πρώτο κύμα εθελοντικών αποχωρήσεων ή απολύσεων μέσω καταργούμενων οργανισμών, όπως σχεδιάζεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με βάση τη συμφωνία με την τρόικα για έξοδο από το Δημόσιο 4.000 υπαλλήλων ως τα τέλη του χρόνου και με αντίστοιχες ισάριθμες προσλήψεις από τη λίστα επιτυχόντων παρελθόντων ετών από το ΑΣΕΠ.

Όπως αναφέρει η Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία, το αργότερο μετά το Πάσχα θα έχει κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου με βάση το οποίο θα προβλέπονται βήμα προς βήμα όλα τα στάδια των αναγκαστικών αποχωρήσεων από το Δημόσιο και τα οποία θα περιλαμβάνουν επίσης τις δεξαμενές από τις οποίες θα προέλθει ο πρόσθετος αριθμός για τη συμπλήρωση συνολικά 4.000 απολύσεων.

Παράλληλα με το σχέδιο νόμου θα προωθηθούν και τα Προεδρικά Διατάγματα με βάση τα οποία θα τίθενται σε πλήρη εφαρμογή τα νέα οργανογράμματα σε 17 υπουργεία, τα οποία θα έχουν πλέον κατά μέσο όρο 50% λιγότερες οργανικές μονάδες.

Η τύχη των 2.100 υπεράριθμων στα 17 υπουργεία θα κριθεί έπειτα από αξιολόγηση, καθώς ένα μέρος αυτών θα απολυθούν μέσω εθελουσίας εξόδου και οι υπόλοιποι θα μετακινηθούν σε άλλες κενές θέσεις υπουργείων ή δημόσιων φορέων.

Οι υπάλληλοι που θα αποχωρήσουν σχεδιάζεται να λαμβάνουν για τα χρόνια που θα απομένουν μέχρι να βγουν στη σύνταξη το 50%-60% του τελευταίου βασικού τους μισθού.

Απολύσεις θα γίνουν όμως και μεταξύ των 25.000 υπαλλήλων που θα μπουν έως το τέλος του έτους σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα.

Από την κατηγορία αυτή των υπαλλήλων οι άξιοι για την αναδιοργάνωση της λειτουργίας της κρατικής μηχανής θα χρησιμοποιηθούν ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε κενές οργανικές θέσεις, ενώ οι ακατάλληλοι θα αποτελέσουν πρόσθετο υλικό για τη συμπλήρωση των 15.000 απολύσεων.