Πρόγραμμα εθελοντικής προσφοράς ιατρικής, οδοντιατρικής, φαρμακευτικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας σε άπορους, ανασφάλιστους και άλλες ευπαθείς ομάδες με πρωτοβουλία της Ιατρικής Σχολής Αθηνών
Μείωση των δαπανών για φαγητό, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος των φαρμάκων, και έντονη ανησυχία για την κάλυψη της φαρμακευτικής θεραπείας τα επόμενα δύο χρόνια, δείχνει πανελλαδική έρευνα του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, σύμφωνα με την οποία η οικονομική κρίση φαίνεται ότι έχει επηρεάσει σημαντικά τόσο την υγεία των πολιτών, όσο και τη χρήση υπηρεσιών Υγείας στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, ποσοστό 56,7% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η πληρωμή των φαρμάκων αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, ενώ ποσοστό 52,3% ανησυχεί πολύ για το εάν θα μπορέσει να καλύψει το κόστος των φαρμάκων που χρειάζεται στα επόμενα δύο χρόνια. Επιπλέον, το 25% των χρόνιων ασθενών που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι έχουν μειώσει τις δαπάνες για φαγητό, ηλεκτρικό και καύσιμα, προκειμένου να καλύψουν το κόστος των φαρμάκων και ποσοστό 39,9% των ερωτηθέντων δήλωσε ως κυριότερο εμπόδιο για τον εμβολιασμό, το κόστος του εμβολίου.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τα Τμήματα Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής, Νοσηλευτικής και τον τομέα Ψυχολογίας, αναλαμβάνει πρωτοβουλία, υλοποιώντας πρόγραμμα εθελοντικής προσφοράς ιατρικής , οδοντιατρικής, φαρμακευτικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας σε άπορους, ανασφάλιστους και άλλες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού του λεκανοπεδίου Αττικής.

Στόχος του προγράμματος «Σύμμαχοι Υγείας», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής που έχει αναλάβει την ευθύνη σχεδιασμού και συντονισμού της πρωτοβουλίας, καθηγητή Γιάννη Τούντα, είναι να καλυφθούν οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες για ιατρο-ψυχο-κοινωνική φροντίδα ατόμων, που λόγω της οικονομικής κρίσης δεν έχουν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, ή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν επαρκώς την ιδία συμμετοχή τους σε αυτές.

Επιπρόσθετα, οι « Σύμμαχοι Υγείας», αποσκοπούν και στην ενίσχυση δημόσιων υπηρεσιών (π.χ. δημοτικά πολυιατρεία, πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», κ.α.), παρέχοντας εθελοντική εργασία και προσφέροντας δωρεάν αγαθά και υπηρεσίες, λειτουργώντας συμπληρωματικά και σε συνεργασία με τους επίσημους φορείς υγείας και πρόνοιας.

Τη σημασία του προγράμματος «Σύμμαχοι Υγείας» ως μια προσφορά του Πανεπιστημίου Αθηνών στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που πλήττει τη χώρα υπογράμμισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής Άγγελος Χατζάκης, ο διευθυντής της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής Χριστόδουλος Στεφανάδης, η πρόεδρος του Τμήματος Οδοντιατρικής, Αικατερίνη Νικοπούλου-Καραγιάννη, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Φαρμακευτικής Παναγιώτης Μαράκος, και η Αθανασία Γλυκοφρύδη-Λεοντσίνη, αναπληρώτρια πρόεδρος του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας.

Όπως εξήγησαν οι «Σύμμαχοι Υγείας», θα συνάπτουν προγραμματικές συμφωνίες συνεργασίας με ενδιαφερόμενους Δήμους του Λεκανοπεδίου Αττικής, καθώς και με άλλους φορείς που παρέχουν ανθρωπιστική ιατρο-ψυχο-κοινωνική φροντίδα και μέσω αυτών θα προσδιορίζονται τα άτομα που θα είναι αποδέκτες των προσφερόμενων υπηρεσιών του προγράμματος.

Την οργάνωση αυτών των υπηρεσιών υποστηρίζει το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, το οποίο αποτελεί συνεργαζόμενο κέντρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και κέντρο αναφοράς του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και στο οποίο προΐσταται ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής Γιάννης Τούντας.

Η Επιστημονική Επιτροπή σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας θα καταγράψει ως «Συμμάχους Υγείας» τα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ), τους επιστημονικούς συνεργάτες, καθώς και τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές που θα δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα και στο οποίο θα μπορεί να συμμετάσχει εθελοντικά και οποιοσδήποτε άλλος φορέας ή άτομο επιθυμεί να συνδράμει στην ανθρωπιστική αυτή προσπάθεια.

Ειδικότερα, ένας επαγγελματίας υγείας (ιατρός, οδοντίατρος, νοσηλευτής, φαρμακοποιός, ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, κτλ.) μπορεί να προσφέρει με τις εξειδικευμένες γνώσεις του και την εμπειρία του στην ενίσχυση των ιατρο-ψυχο-κοινωνικών υπηρεσιών Δήμων ή άλλων μη κερδοσκοπικών φορέων, ένας μη επαγγελματίας υγείας μπορεί να προσφέρει σε κοινωνικό επίπεδο, εξυπηρετώντας ανάγκες ατόμων που χρειάζονται βοήθεια στο σπίτι, σε εξωτερικές εργασίες, κ.α. και εταιρείες του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα θα μπορούν να προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες και προϊόντα π.χ. φάρμακα, τρόφιμα κ.α., στο πλαίσιο του προγράμματος.

Κάθε «Σύμμαχος υγείας» θα είναι εφοδιασμένος με ειδική κάρτα μέλους την οποία πρέπει να φέρει σε εμφανές σημείο κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Για δήλωση συμμετοχής μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.symmaxoiygeias.uoa.gr ή να καλέσετε στα τηλέφωνα 210-7482015, 210-7487564, 210-7759962.