Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της Παιδείας στο νομό Ηλείας, αποτυπώνονται, σύμφωνα με το ilialive.gr, στο κοινό ψήφισμα διαμαρτυρίας που εξέδωσαν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων όλων των σχολείων του δήμου Πύργου, η ΕΛΜΕ Ηλείας και ο Σύλλογος Νηπιαγωγών και Δασκάλων Εκπαιδευτικών Περιφερειών Πύργου.

«Ο κατήφορος στο χώρο της Παιδείας αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα δεν έχει σταματημό. Με τη συνεχιζόμενη εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών στην εκπαίδευση έως το 2016 οι δαπάνες για την Παιδεία θα έχουν φτάσει το 2,15% του ΑΕΠ, οδηγώντας τα δημόσια σχολεία σε μαρασμό. Η μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών κατά 12% (2010-2012) και παράλληλα οι απολύσεις αναπληρωτών (προβλέπεται μείωσή τους κατά 87%), θα φέρει το τελειωτικό χτύπημα στα σχολεία.

Ήδη βιώνουμε πανελλαδικά περισσότερα από περίπου 2.000 κενά διδακτικού προσωπικού δύο μήνες πριν από τη λήξη των μαθημάτων, γίνονται περικοπές ωρών διδασκαλίας, έχουν εγκαταλειφθεί τα προγράμματα Παράλληλης Στήριξης, Ενισχυτικής Διδασκαλίας και τίθενται σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας και περιπλάνησης όσοι εκπαιδευτικοί εξακολουθούν να εργάζονται.

Η σχεδιαζόμενη αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών, οι υποχρεωτικές μετακινήσεις και μεταθέσεις, η αύξηση του αριθμού των μαθητών στην τάξη, οι νέες συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων, η χειραγώγηση των εκπαιδευτικών και η εργασιακή ανασφάλεια διαμέσου της αξιολόγησης θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις και στην ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία με τελική αναφορά στους ίδιους τους μαθητές.

Πέρα από όλα τα δεινά τα οποία έχουν επιφέρει οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, η οικονομική κατάσταση για τα σχολεία έχει φτάσει στο απροχώρητο. Το υπουργείο Παιδείας πέρυσι δεν κατέβαλε στα σχολεία την τέταρτη δόση των 20.000.000 ευρώ. Για το δήμο Πύργου αυτό αντιστοιχούσε σε 95-100.000 ευρώ περίπου. Η αύξηση του ρεύματος (πάνω από 100% από το 2006), η αύξηση του πετρελαίου (πάνω από 200% από το 2009), η αύξηση του ΦΠΑ, έχουν επιβαρύνει ιδιαίτερα το κόστος λειτουργίας των σχολείων.

Μέσα σε ένα χρόνο τα αποθεματικά των σχολείων της δευτεροβάθμιας μειώθηκαν από 333.000 σε 221.000 ευρώ και των σχολείων της πρωτοβάθμιας από 154.000 σε 91.000 ευρώ περίπου. Με αυτούς τους ρυθμούς μέχρι τα μέσα του 2014, ίσως και νωρίτερα τα σχολεία θα βάλουν λουκέτο. Αυτή τη στιγμή πολλά σχολεία διαθέτουν μόνο λίγα ευρώ για τη λειτουργία τους, σε άλλα συνδράμουν οι ήδη εξαθλιωμένοι γονείς για τα απαραίτητα έξοδα.

Διεκδικούμε άμεσα:
• Πλήρη κάλυψη των αναγκών στα σχολεία με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό,
• Γενναία αύξηση στην κρατική επιχορήγηση της δημόσιας εκπαίδευσης, Όχι στις συγχωνεύσεις σχολείων και στην αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα,
• Λύση στο στεγαστικό πρόβλημα (λυόμενα) των σχολείων της περιοχής μας,
• Οι γονείς και οι σύλλογοί τους να μην καλύπτουν ανάγκες των σχολείων- Αυτό αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας,
• Να δοθεί άμεσα η τέταρτη δόση του 2012 για τα σχολεία,
• Ο δήμος να καλύπτει τις πάγιες ανάγκες των σχολείων για θέρμανση-ρεύμα-νερό και να εξαιρεθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο,
Οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου να κάνουν στο τέλος της σχολικής χρονιάς καταγραφή προβλημάτων προβαίνοντας στις απαραίτητες επισκευές των κτηρίων και να εκδίδουν πιστοποιητικό καταλληλότητας για τη νέα σχολική χρονιά».