Η συμμετοχή της Ελλάδας στη μεγάλη έκθεση με χάλκινα έργα τέχνης, που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Γκετί στις ΗΠΑ το 2015 και η προβολή της χώρας μας μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων στο αμερικανικό μουσείο, όπως συμπόσια και διαλέξεις από Έλληνες βυζαντινολόγους στο πλαίσιο της έκθεσης «Ουρανός και Γη: βυζαντινή τέχνη από ελληνικές συλλογές», ήταν μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν τη γενική γραμματέα Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο πρόσφατο ταξίδι της στις ΗΠΑ.

«Βρίσκονται σε καλό δρόμο καθώς οι επαφές με το αμερικανικό μουσείο αφορούσαν, εκτός από τη μεγάλη έκθεση για το Βυζάντιο η οποία θα έχει διάρκεια από τον Απρίλιο ως τον Αύγουστο του 2014, και την ενεργοποίηση του μνημονίου συνεργασίας που υπεγράφη το 2011 μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του Γκετί» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μενδώνη.

Σύμφωνα με τη γγ στο πλαίσιο του μνημονίου προβλέπονται και μια σειρά ενεργειών σε θέματα συντήρησης έργων τέχνης. «Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ηνιόχου της Μοτύης, το οποίο πρόσφατα συντηρήθηκε στα εργαστήρια του αμερικανικού μουσείου, που θεωρούνται από τα καλύτερα στον κόσμο» είπε.

Στο πλαίσιο της πολιτιστικής συμφωνίας του Γκετί με τη Σικελία, το άγαλμα «συμμετείχε» σε 18μηνο πρόγραμμα συντήρησης στα εργαστήρια του Μουσείου, όπου μεταξύ άλλων απέκτησε και αντισεισμική βάση, η οποία θα το συνοδεύει και στο μουσείο της Mozia.

Το έργο είναι ένα από τα καλύτερα σωζόμενα δείγματα αρχαίας ελληνικής γλυπτικής. Χρονολογείται μεταξύ 470 και 460 π. Χ. και ανακαλύφθηκε το 1976 στην πόλη της αρχαίας Μοτύης (Mozia), που βρίσκεται σε ένα νησάκι δυτικά της Σικελίας. Το 2004 είχε ταξιδέψει στη χώρα μας για την έκθεση που έγινε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης «Μεγάλη Ελλάς: Αθλητισμός και Ολυμπισμός στην περιφέρεια του ελληνικού κόσμου. Κάτω Ιταλία και Σικελία», στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Το έργο εκτέθηκε «ανανεωμένο» το 2012 στο Βρετανικό Μουσείο στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, ενώ από τις 3 Απριλίου ως τις 19 Αυγούστου 2013 θα έχει περίοπτη θέση στην έκθεση «Σικελία: τέχνη και εφεύρεση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρώμη» (Sicily: Art and Invention between Greece and Rome), όπου θα παρουσιαστούν 150 αρχαία αντικείμενα από μουσεία και ιδρύματα της Σικελίας. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Γκετί.

Η έκθεση «Ουρανός και Γη: βυζαντινή τέχνη από ελληνικές συλλογές» («Heaven and Earth. Art of Byzantium from Greek Collections») διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και δύο προβεβλημένα αμερικανικά μουσεία στα οποία και θα παρουσιασθεί: τη National Gallery of Art της Ουάσιγκτον (Οκτώβριος 2013 – Μάρτιος 2014) και το J. Paul Getty Museum του Λος ‘Αντζελες (Απρίλιος – Αύγουστος 2014).