Τη μεταφορά μαθητών με τα λεωφορεία τους σταματούν «επ’ αόριστον» από αύριο το πρωί, οι τουριστικοί πράκτορες στη Θεσσαλονίκη, διεκδικώντας δεδουλευμένα έντεκα μηνών και νέες συμβάσεις για το τρέχον έτος.

Όπως διευκρίνισαν σε συνέντευξη τύπου στο ΕΕΘ εκπρόσωποι του συνδέσμου πρακτόρων τουρισμού Μακεδονίας – Θράκης έχουν υποστεί αλλεπάλληλα «κουρέματα» σε προηγούμενες συμβάσεις, τα οποία «από το 2009 μέχρι σήμερα ξεπερνούν το 50% των συμφωνημένων ποσών», με αποτέλεσμα να αδυνατούν να πληρώσουν μεροκάματα, καύσιμα και άλλες υποχρεώσεις, ενώ όπως υποστήριξαν με νέα ρύθμιση μεθοδεύεται ακόμη μια μείωση, με αποτέλεσμα να μην έχουν υπογραφεί και οι νέες συμβάσεις από τον Σεπτέμβριο.

«Από αύριο το πρωί τραβάμε χειρόφρενο μέχρις ότου υπογράψουμε με τα ποσά που έχουμε συμφωνήσει, χωρίς να μας κόψουν επιπλέον ποσά και αφού μας εξοφλήσουν μέχρι και τα δεδουλευμένα του Δεκεμβρίου 2012» τόνισε ο πρόεδρος του συνδέσμου Παναγιώτης Χαραλάμπους.

Οι τουριστικοί πράκτορες αναγνώρισαν ότι ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας προσπάθησε να διευθετήσει το θέμα της εξόφλησης μέρους των δεδουλευμένων τους, τα οποία όμως παρότι έχουν σταλεί από το ΥΠΕΣ, έχει «κολλήσει» η εκταμίευσή τους σε γραφειοκρατικές διαδικασίες. Όπως ανακοίνωσαν και τα ΚΤΕΛ που εκτελούν μεταφορές μαθητών και τα ταξί, τους συμπαραστέκονται και «από αύριο θα κινηθούν μόνο δέκα λεωφορεία που έχουν ξεχωριστές συμβάσεις με δήμους».

Η διακοπή των δρομολογίων θα επηρεάσει περίπου 5.000 μαθητές, εκ των οποίων 1.000 είναι παιδιά ειδικών σχολείων.

«Δεν εκβιάζουμε, είμαστε με τους γονείς, αδυνατούμε όμως να χρηματοδοτούμε άλλο τις μετακινήσεις από την τσέπη μας, πολλές επιχειρήσεις είναι έτοιμες να βάλουν λουκέτο, εξαιτίας αυτής της τακτικής του κράτους» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης.

Οι τουριστικοί πράκτορες ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν συγκεντρώσεις μέσα στην εβδομάδα με τα λεωφορεία τους, χωρίς να κλείσουν δρόμους ή να παρεμποδίσουν άλλες δραστηριότητες, για να αναδείξουν το πρόβλημα.