Τη δυνατότητα αυτοχρηματοδότησής του σε μεγάλο ποσοστό θα έχει από το 2015 το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), αποτελώντας έτσι το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο που θα μπορεί να διαχειρίζεται με υψηλή αυτονομία τον οικονομικό του προγραμματισμό και την ανάπτυξή του.

Ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του πανεπιστημίου, Κώστας Γραμμένος, ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ότι το ΔΙΠΑΕ πραγματοποίησε μελέτη οικονομικής βιωσιμότητας και παρουσίασε τρία σενάρια για την περίοδο 2015-2016, όταν η χρηματοδότηση του πανεπιστημίου από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» θα έχει περατωθεί.

Σύμφωνα με την μελέτη αυτή, το ΔΙΠΑΕ θα είναι σε θέση να καλύψει ένα μεγάλο μέρος του λειτουργικού του κόστους από τα δίδακτρα (σε ποσοστό 62-72%), δεδομένου ότι θα «τρέχει» 15 μεταπτυχιακά προγράμματα, με μέσο ετήσιο αριθμό φοιτητών 28,5 ανά πρόγραμμα και μέσα ετήσια δίδακτρα 4.000 ευρώ ανά φοιτητή.

Ταυτόχρονα, θα έχει πραγματοποιήσει την αγορά των κτιριακών του εγκαταστάσεων (η οποία ήδη έχει εγκριθεί με το ποσό των 7,5 εκατομμυρίων), αποφεύγοντας μία σημαντική δαπάνη των ετήσιων μισθωμάτων του, ύψους 667.000, και θα έχει ολοκληρώσει την πρόσληψη ή μετάταξη 22 νέων μελών ΔΕΠ και 20 νέων διοικητικών υπαλλήλων.

Ο κ. Γραμμένος ανέφερε ότι το ΔΙΠΑΕ ανέπτυξε εσωτερικά πιλοτικό ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των δαπανών και εσόδων, από όλες τις χρηματοδοτικές πηγές του πανεπιστημίου, ώστε η διοίκησή του να γνωρίζει την ακριβή οικονομική του εικόνα κάθε στιγμή.

Αναφέρθηκε, εξάλλου, στους στρατηγικούς στόχους του ιδρύματος, λέγοντας ότι στο επίκεντρο μπαίνουν οι φοιτητές, η αριστεία στη διδασκαλία, η έρευνα και η επικοινωνία με την κοινωνία. Για τον τελευταίο αυτό στόχο, το ΔΙΠΑΕ ξεκινά από φέτος και θα θεσμοθετήσει, κάθε χρόνο, την «Εβδομάδα Διεθνούς Πανεπιστημίου», κατά την οποία θα αναπτύσσονται συζητήσεις, ημερίδες και συνέδρια, διαδραστικά σεμινάρια, με θεματολογία σχετική με τα αντικείμενα σπουδών του ΔΙΠΑΕ.

Η φετινή «Εβδομάδα Διεθνούς Πανεπιστημίου» θα διεξαχθεί την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου (1-5/4/2013). Στην εναρκτήρια εκδήλωση με θέμα «Η Ελλάδα του μέλλοντος» θα πάρουν μέρος οι Α. Παπαχελάς, Ζομπανάκης, Α. Τουρκολιάς, Α. Παπαδημητρίου, και Ε. Χριστοδούλου, οι οποίοι θα μιλήσουν για τις προκλήσεις και τις προοπτικές και οι Α. Παπαδημητρίου, Θ. Μαρτίνος, Α. Τουρκολιάς, Γ. Κωστόπουλος, Α. Καΐσης, οι οποίοι θα αναφερθούν σε θέματα ενέργειας.

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο παρέχει δέκα μεταπτυχιακά προγράμματα, στην αγγλική γλώσσα, τα περισσότερα διεπιστημονικά, ενώ έχει ήδη αποφοίτους από 29 χώρες. Δ

ιαθέτει μικρό αριθμό μελών ΔΕΠ και μόνιμων διοικητικών υπαλλήλων, αλλά δημιούργησε φυτώριο νέων επιστημόνων, με 23 ακαδημαϊκούς βοηθούς, οι οποίοι συνδράμουν τόσο στην οργάνωση και υποστήριξη όσο και στη διδασκαλία των προγραμμάτων σπουδών, ενώ ταυτόχρονα στοχεύουν στη δημοσίευση της έρευνάς τους σε υψηλού επιπέδου αναγνωρισμένα διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά.

Η διδασκαλία γίνεται με 107 επισκέπτες καθηγητές, εκ των οποίων οι 49 είναι διακεκριμένοι καθηγητές του εξωτερικού, και εξ αυτών οι 24 είναι ελληνικής καταγωγής.

Οι καθηγητές και τα προγράμματα αξιολογούνται από τους φοιτητές από την έναρξη της λειτουργίας του Πανεπιστημίου, ενώ από διετίας αξιολογείται και ολόκληρο το προσωπικό – ακαδημαϊκό και διοικητικό – και τίθενται στόχοι που πρέπει να υλοποιηθούν εντός του επόμενου ακαδημαϊκού έτους.

Το ΔΙΠΑΕ προσβλέπει στη δημιουργία δικτύου με τις έδρες ελληνικών σπουδών του εξωτερικού και για αυτό έχει ζητήσει τη συνδρομή του Ιδρύματος Ωνάση, έτσι ώστε να ζητά από διακεκριμένους ελληνιστές υποτρόφους να πραγματοποιούν περίπου 30 διαλέξεις και σεμινάρια ετησίως στο πανεπιστήμιο.