Τον κώδωνα του κινδύνου για τα κρούσματα ελονοσίας που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας κρούει η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Τζένη Κρεμαστινού.

«Η ελονοσία είχε εκριζωθεί από την Ελλάδα το 1974, όμως, ξαφνικά τα τελευταία 2-3 χρόνια έχουμε νέα κρούσματα τα οποία κυρίως βρίσκονται στην περιοχή της Λακωνίας», είπε η κυρία Κρεμαστινού, στο Βήμα 99,5.

Όπως τόνισε η ίδια, «έχουμε πολύ καλή συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά φέτος οι διεθνείς οργανισμοί μάς έχουν βάλει όριο, αν ξεπεράσουμε τα τρία κρούσματα, πέρσι είχαμε τριάντα, η χώρα θα θεωρηθεί ενδημική και θα εκδοθεί ταξιδιωτική οδηγία».

Αναφορικά με τα κρούσματα λύσσας, που εμφανίστηκαν σε ζώα στη βόρεια Ελλάδα, η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει ήδη πρόγραμμα εμβολιασμού αγρίων ζώων και εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι η δράση αυτή θα περιορίσει τα κρούσματα και δε θα δημιουργηθούν μεγαλύτερα προβλήματα.

«Αν δίπλα στις γειτονικές χώρες δε γίνονται επισταμένοι εμβολιασμοί ζώων τότε δεν μπορείς να προφυλάξεις από τη λύσσα τα ζώα που βρίσκονται στην Ελλάδα» είπε από τη μεριά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο Αθανάσιος Τσαυτάρης επισήμανε την ανάγκη συνεργασίας όλων των φορέων για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.