Με την οικοδομική άδεια ανά χείρας, οι ιδιοκτήτες κτιρίων θα μπορούν να νομιμοποιούν εσαεί τις δομικές αυθαιρεσίες των κτισμάτων τους με την προϋπόθεση ότι δεν παραβαίνουν τους όρους δόμησης που ισχύουν στην περιοχή που έχουν ανεγερθεί.

Στο νέο σχέδιο νόμου προβλέπονται διαδικασίες νομιμοποίησης που δε θα ταλαιπωρούν τους πολίτες αλλά θα δίνουν οριστική λύση το πρόβλημα των αυθαιρεσιών, με την πληρωμή ενός απλού παραβόλου των 500 ευρώ.

Οι τυχεροί είναι όσοι έχουν κτίσματα με μικροαυθαιρεσίες, όπως πέργκολες, μικρούς ημιυπαίθριους, πατάρια και μικρά υπόγεια γκαράζ, αφού έρχεται οριστική νομιμοποίηση γι αυτά.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο αυτοί θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη θα αφορά τα κτίσματα, τα οποία σε συνδυασμό με τις παράνομες προσθήκες δεν υπερβαίνουν τους συντελεστές δόμησης και όγκου που ισχύει για την περιοχή που βρίσκονται.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά όσα κτίσματα υπερβαίνουν τους συντελεστές δόμησης και όγκου που ισχύουν και γι αυτά οι ιδιοκτήτες θα έχουν τη δυνατότητα να τα νομιμοποιήσουν για 30 χρόνια.

Ωστόσο κάποιοι που έχουν προχωρήσει σε αλλαγή χρήσης και μετέτρεψαν έναν βοηθητικό χώρο σε υπνοδωμάτιο για παράδειγμα θα κληθούν να πληρώσουν και πρόστιμο.