Προϊόντα με DNA αλόγου εντοπίστηκαν ύστερα από ελέγχους Περιφερειακής Διεύθυνσης ΕΦΕΤ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ενώ διατάχθηκε η ανάκλησή τους από την αγορά.

Πρόκειται για κατεψυγμένο κεμπάπ με την εμπορική ονομασία «ΑΡ-ΚΑΣ», που παρασκευάζει και συσκευάζει η «Αφοί Μπατανιάν, ΒΙ.ΠΕ. Κορωπίου» και το οποίο διατίθετο από το σούπερ μάρκετ ΜΕΤΡΟ ΑΒΕΕ, υποκατάστημα της Καβάλας, και σαλάμι βοδινό με εμπορική ονομασία «Destan», που παρασκευάσθηκε από την ολλανδική εταιρεία DEMKA GmbH, το οποίο διατίθετο από το παντοπωλείο «Γιακούπ Γιακούπ, Φίλυρα Σάππων, Ροδόπης».

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση κι απόσυρση του συνόλου των προϊόντων από την ελληνική αγορά και έχουν ήδη ξεκινήσει σχετικοί έλεγχοι.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή του, μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί 84 δείγματα που αφορούν σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων. Από τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των τριάντα τριών (33) δειγμάτων που έχουν μέχρι στιγμής αναλυθεί, έχουν υπάρξει συνολικά τέσσερα (4) θετικά δείγματα.

Σχετικά με το θέμα, η εταιρεία «ΑΡ-ΚΑΣ» Αφοι Μπατανιάν αναφέρει:

Η εταιρεία «ΑΡ-ΚΑΣ» Αφοι Μπατανιάν σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, τον ΕΦΕΤ και την Διεύθυνση Κτηνιατρικής Ανατολικής Αττικής, ανακοινώνει την ανάκληση της παρτίδας του προϊόντος «Κατεψυγμένο κεμπάπ τ. Αρμένικο» με ημερομηνία συσκευασίας 8-1-2013 και ημερομηνία λήξης 2-1-2014.

Αιτία ανάκλησης είναι το γεγονός πως στην πρώτη ύλη από την οποία παρασκευάστηκε η παρτίδα αυτή, η οποία συνοδευόταν από όλα τα έγγραφα που κατά νόμον πιστοποιούσαν ότι πρόκειται για βόειο κρέας, βρέθηκε παρόλα αυτά ίχνος DNA αλόγου μετά από ανάλυση.

Η οικογένειά μας ασχολείται με την παρασκευή παραδοσιακών αλλαντικών σχεδόν έναν ολόκληρο αιώνα, από το 1922 που ήρθαμε πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Αυτά τα χρόνια χτίσαμε καλή φήμη και εμπιστοσύνη με την υψηλή ποιότητα των προϊόντων μας.

Νοιαζόμαστε για τους καταναλωτές και τους ενδιάμεσους πελάτες που διακινούν προϊόντα μας και θέλουμε να τους προστατεύσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι αρκεί το σύστημα αυτοελέγχου HACCP, τα νόμιμα έγγραφα πιστοποίησης και το μεράκι μας για υψηλή ποιότητα.

Αποδείχθηκε πως χρειάζονται πρόσθετες ενέργειες, στις οποίες και θα προβούμε από εδώ και στο εξής:

1) Άμεσα, με δική μας πρωτοβουλία, ανακαλούμε προληπτικά τα προϊόντα «κεμπάπ» και «σουτζούκι» ημερομηνίας συσκευασίας 2013 (έως και 28-2-2013), που προέρχονται από παραγγελίες πρώτης ύλης πιστοποιημένης ως βόειο κρέας στην επίμαχη χρονική περίοδο.
2) Επιπρόσθετα, σε συνεργασία με το τμήμα ποιοτικού ελέγχου, καθιερώνουμε μεθόδους και διαδικασίες που θα λειτουργούν ως πρόσθετη ασφαλιστική δικλείδα και θα προστατεύουν αποτελεσματικά τους καταναλωτές και τους πελάτες μας από αυτό και παρόμοια φαινόμενα.

Εκφράζουμε τη λύπη μας για την αναστάτωση που προκλήθηκε σε πελάτες, συνεργάτες, προμηθευτές και καταναλωτές επειδή βρεθήκαμε και εμείς, μια μικρή ελληνική εταιρεία, θύμα του μεγάλου διατροφικού σκανδάλου στο οποίο έχουν εμπλακεί μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες».