Θολό τοπίο επικρατεί γύρω από το καυτό θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο ενόψει της νέας επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνα, καθώς η Κομισιόν καθησυχάζει μεν, αλλά μόνο για την παρούσα φάση, ενώ το ΔΝΤ καθιστά σαφές ότι οι απολύσεις είναι στο πρόγραμμα.

Στις Βρυξέλλες, εξάλλου, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Σάιμον Ο’ Κόνορ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, διευκρίνισε ότι για τη δόση του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, δεν είναι προαπαιτούμενο οι απολύσεις αλλά η κινητικότητα.

Ο ίδιος ωστόσο υπενθύμισε τη σχετική πρόβλεψη του Μνημονίου, η οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων έπειτα από έναν χρόνο παραμονής των πλεοναζόντων υπαλλήλων σε καθεστώς κινητικότητας, «αν είναι αναγκαίο», όπως είπε.

Η Κομισιόν, όπως διαμηνύουν πηγές της, δεν θέλει να διαταράξει το καλό κλίμα που έχει διαμορφωθεί μετά την απόφαση του περασμένου Δεκεμβρίου για την εκταμίευση της δόσης. Ιδανικά, θα ήθελε οι επισκέψεις της τρόικας στο εξής να θεωρούνται ρουτίνα.

Τι προβλέπεται

Το Μνημόνιο, όπως αναφέρουν τα Νέα, επιτρέπει μια σχετική ευελιξία ως προς το αν θα γίνουν απολύσεις και πότε, αν και εκφράζει σαφώς την προσδοκία να γίνουν και μάλιστα πολλές.

Ορίζει συγκεκριμένα τα εξής:

1. Θα επιδιωχθεί κλείσιμο φορέων και κατάργηση θέσεων που πλεονάζουν και όλοι οι υπάλληλοι που επηρεάζονται είτε θα μεταφέρονται στο πρόγραμμα κινητικότητας είτε θα απομακρύνονται.
2. Στόχος είναι να τοποθετηθούν 27.000 στο πρόγραμμα κινητικότητας έως το τέλος του 2013 (συμπεριλαμβανομένων των 2.000 του 2012). Αν δεν μπορούν να βρουν μια νέα θέση στο Δημόσιο θα μεταπηδήσουν στον ιδιωτικό τομέα.
3. Αναμένουμε ένα μεγάλο μέρος όσων μπουν σε πρόγραμμα κινητικότητας τελικά να μεταβούν στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως μέσω υποχρεωτικών αποχωρήσεων.
4. Ειδικά για τη δόση του Μαρτίου, πάντως, προαπαιτούμενα είναι: να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για το προσωπικό των υπουργείων, να καθοριστούν οι πλεονάζουσες θέσεις και να τεθούν τριμηνιαίοι στόχοι για υποχρεωτικές εξόδους έως το τέλος του 2014.

Μέχρι στιγμής, όμως, έχουν ανακοινωθεί τα οργανογράμματα μόνον για έξι υπουργεία, ενώ εκκρεμούν για άλλα πέντε και δεν έχει αρχίσει η διαδικασία αξιολόγησης για το πλεονάζον προσωπικό. Ενδεικτικό των καθυστερήσεων είναι και το γεγονός ότι ενώ από τον περασμένο Νοέμβριο έχουν υπαχθεί στο καθεστώς διαθεσιμότητας περίπου 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι, μόλις την περασμένη Δευτέρα ανακοινώθηκαν οι κενές θέσεις στις οποίες μπορούν να μετακινηθούν.

Ωστόσο, βάσει των χρονοδιαγραμμάτων και των σχετικών δεσμεύσεων έναντι της τρόικας, το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας του 2012 θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί έως τα μέσα Φεβρουαρίου. Παράλληλα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης όφειλε να είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες για την υπαγωγή και άλλων υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα.

Σε ό,τι αφορά τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις αναμένεται να υπάρξει προσδιορισμός των φορέων που θα περιληφθούν στη διαδικασία αυτήν περί τα τέλη Μαρτίου.

Ενόψει αυτών των καθυστερήσεων, πηγή του ΔΝΤ σχολίαζε ότι «ακόμη δεν βλέπουμε να γίνονται απολύσεις στο Δημόσιο». Με τον τρόπο αυτό καθιστούσε σαφές ότι τουλάχιστον το ΔΝΤ περιμένει απολύσεις.