Σχέδιο «κάθαρσης» στο Δημόσιο βάζει μπροστά η κυβέρνηση, ετοιμάζοντας ακόμη και εφόδους των επιθεωρητών – ελεγκτών σε διάφορους φορείς, αλλά και καμπάνες για όσους προϊσταμένους καλύπτουν τα παραπτώματα υπαλλήλων.

Φύλλο και φτερό θα γίνουν το επόμενο διάστημα οι προσωπικοί φάκελοι των δημοσίων υπαλλήλων, προκειμένου άμεσα να εντοπιστούν όσοι έχουν δηλώσει πλαστά προσόντα (π.χ. πτυχία) για την πρόσληψή τους ή απουσιάζουν επί μακρόν από τα καθήκοντά τους, καθώς και επίορκοι για τους οποίους δεν έχουν κινηθεί οι σχετικές διαδικασίες.

Στόχος είναι, όπως αναφέρουν τα Νέα, οι υπάλληλοι αυτοί να απομακρυνθούν με ταχείες διαδικασίες στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να κατευνάσει τους εκπροσώπους της τρόικας, οι οποίοι είναι έτοιμοι να επανέλθουν με το τελεσίγραφο των απολύσεων λόγω των καθυστερήσεων στον περιορισμό του προσωπικού των δημόσιων φορέων.

Βλέποντας πως το μέτρο διαθεσιμότητας – κινητικότητας κινείται με ρυθμούς χελώνας – ακόμη εκκρεμούν οι διαδικασίες για τους 2.000 από το 2012, ενώ δικαστικές αποφάσεις υποχρεώνουν την επαναφορά εργαζομένων σε υπηρεσίες – αναζητούνται τώρα άλλες δεξαμενές υπαλλήλων.

Βασική επιδίωξη με την άφιξη της τρόικας αποτελεί το να υπάρχουν ορισμένα απτά δείγματα για την εκκίνηση του εγχειρήματος μείωσης του Δημοσίου.