Φέτος προγραμματίζεται να ξεκινήσει στην Ελλάδα το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα «δυαδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης» κατά το γερμανικό πρότυπο, το οποίο παρουσίασαν στην Φραγκφούρτη ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, και ο γερμανός υφυπουργός Εργασίας, Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν εκπρόσωποι των υπουργείων Τουρισμού, Εσωτερικών, του Δήμου Αθηναίων και τουριστικών φορέων, όπως επίσης και οι δύο αρμόδιοι για την ελληνογερμανική συνεργασία και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε επίπεδο δήμων και περιφερειών, σύμφωνα με τη Detsche Welle.

Την περιήγηση σε διάφορους τόπους σχολικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης έχει διοργανώσει το Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο της Φρανκφούρτης. Στόχος του ταξιδιού είναι ή ενημέρωση για το πως λειτουργεί το γερμανικό σύστημα «δυαδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης» στον τουρισμό προκειμένου να δοθεί το έναυσμα για τη δημιουργία ανάλογων επαγγελματικών εκπαιδευτικών δομών και στην Ελλάδα.

Τουλάχιστον αυτό είχε στο νου της η ελληνογερμανίδα επιχειρηματίας Καλλιόπη Χαριτονίδου, όταν ανέλαβε αυτήν την πρωτοβουλία πριν 8 μήνες. Το εγχείρημα δεν ήταν δύσκολο, επισημαίνει η κ. Χαριτονίδου στη Deutsche Welle και διευκρινίζει: «Δεν χρειάστηκε να πείσω κανέναν, όταν τους ρώτησα αν θέλουν να έρθουν. Χρειάστηκα μόλις τρεις μέρες για να κερδίσω τους σημαντικότερους του κλάδου στην Ελλάδα για να βρίσκονται εδώ μαζί μας».

Ανάμεσα σε αυτούς και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Διευθυντών Ξενοδοχείων, Γιώργος Πελεκανάκης, ο οποίος είναι πεπεισμένος ότι «οι ξενοδόχοι μόνο κέρδος θα έχουν από αυτήν την υπόθεση γιατί θα έχουν πάντα δίπλα τους ανθρώπους επαγγελματίες που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της εταιρείας». Σε μια πρώτη φάση, το ξενοδοχείο του θα συμμετέχει με δέκα άτομα. Και επειδή ο όμιλος στον οποίο εργάζεται αποτελείται από τρία ξενοδοχεία, στο πρόγραμμα συμμετέχουν τριάντα άτομα.

Κατά πόσο όμως μπορεί να υιοθετηθεί από την Ελλάδα το γερμανικό σύστημα με μια ιστορία 200 χρόνων; Μπορεί, αλλά όχι ένα προς ένα υποστήριξε στη Φρανκφούρτη ο υφυπουργός εργασίας Χανς Γιοάχιμ Φούχτε και διευκρίνισε: «Θα πρέπει και στην Ελλάδα οι εργοδότες να είναι διατεθειμένοι να πληρώνουν τις αποδοχές των μαθητευόμενων. Με αυτό συμφωνούν όλοι οι εκπρόσωποι των σημαντικότερων ελληνικών ξενοδοχειακών οργανισμών, οι οποίοι έχουν έρθει στη Φραγκφούρτη. Επομένως, έχει γίνει το πρώτο σημαντικό βήμα για να ξεκινήσει το όλο εγχείρημα.