Την πρωτοβουλία «Eu-Starter» του Συμβουλίου των Δήμων και των Περιφερειών της Ευρώπης (CEMR) για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη, κατέθεσαν σήμερα ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών Φρεντερίκ Βαλιέ και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης στον υπ. Εργασίας Ι. Βρούτση.

Η απόφαση για την ανάληψη της πρωτοβουλίας λήφθηκε τον περασμένο Μάρτιο στη Σύνοδο της Ολομέλειας του CERM, όπου παρουσιάσθηκε σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης στη χώρα μας και τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Τις πρωτοβουλίες για την Ελλάδα παρουσίασε η ΚΕΔΕ. Η πρόταση αποτελεί μέρος δέσμης μέτρων, που έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ. Πλέον αναμένεται η έγκρισή της από τις κυβερνήσεις των 27 κρατών- μελών, ώστε να ξεκινήσει η υλοποίησή της.

Το πρόγραμμα «Eu-Starter» απευθύνεται σε άνεργους νέους, ηλικίας 18 έως 26 ετών. Μέσω του προγράμματος χρηματοδοτείται η απασχόληση νέων σε δημοτικές υπηρεσίες, κοινωνικές δομές όπως παιδικοί σταθμοί, δημοτικές βιβλιοθήκες, κέντρα νεότητας, δημοτικά μουσεία, δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολεία κα. Σκοπός είναι να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες. Οι νέοι δεν θα αντικαταστήσουν το υπάρχον προσωπικό, αλλά θα παράσχουν συμπληρωματικές υπηρεσίες.

Στόχος είναι να υποστηριχτούν ένα εκατ. νέοι στην ΕΕ. Στη χώρα μας από το πρόγραμμα μπορούν να καλυφθούν 50.000 νέοι για ένα χρόνο με δυνατότητα παράτασης για ένα χρόνο ακόμη. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται πλήρως από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι η υλοποίηση του προγράμματος θα ξεκινήσει άμεσα από την Ελλάδα, δεδομένου ότι η χώρα μας έρχεται πρώτη στα ποσοστά ανεργίας των νέων που ανέρχονται σε 57% και συνεχίζουν να αυξάνονται.