Στροφή προς τα δημόσια σχολεία κάνουν πολλοί γονείς, που έως τώρα έστελναν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή, από έρευνα της ιστοσελίδας eduadvisor, όπου έλαβαν μέρος 952 γονείς με παιδιά σε ιδιωτικό σχολείο, ένας στους τρεις ότι θα αναγκαστεί τελικά να διακόψει το παιδί του από τη φοίτηση σε ιδιωτικό και να το στείλει σε δημόσιο σχολείο.

Ως αιτία αναφέρουν τις μειωμένες αποδοχές και το αυξημένο κόστος ζωής. Ήδη, συνεχίζει το δημοσίευμα, πολλοί γονείς δεν μπορούν να πληρώσουν τα δίδακτρα και σε κάποια σχολεία το ποσοστό αυτών που δεν πληρώνουν φτάνει το 30% .

Από την άλλη πλευρά, ποσοστό 33% των γονέων δήλωσε ότι δεν θα αλλάξει σχολείο στο παιδί του και από αυτούς το 29% είπε ότι θα κόψει άλλα έξοδα. Μόνο το 4,1% δήλωσε ότι δεν έχει επηρεαστεί ακόμα από την κρίση.

Οι ιδιοκτήτες ανέφεραν ότι κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά τα περισσότερα σχολεία παρουσίασαν μείωση εγγραφών από 3%-6%, χωρίς να λείπουν και οι περιπτώσεις που η μείωση έφτασε στο 10%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε ιδιωτικά σχολεία φοιτούν φέτος περίπου 67.000 μαθητές, από 73.700 που ήταν την περσινή χρονιά.

Τα δίδακτρα στην περιφέρεια κυμαίνονται από 1.160 ευρώ για δημοτικά έως 10.000 ευρώ για Γυμνάσια και Λύκεια, ενώ στην Αττική ξεκινάνε από 2.200 ευρώ για νηπιαγωγεία έως 11.350 ευρώ για Δημοτικά, ενώ στα Γυμνάσια και Λύκεια οι τιμές είναι χαμηλότερες, αναφέρει το δημοσίευμα.