Συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, θα έχει αύριο ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών, Φρεντερίκ Βαλιέ, προκειμένου να συζητήσουν πρόγραμμα για την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας στην Ελλάδα, που θα αφορά 50.000 νέους, ηλικίας 16 – 27 ετών.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται πλήρως από ευρωπαϊκούς πόρους.

Τη συνάντηση γνωστοποίησε σήμερα το βράδυ ο κ. Βαλιέ, σε ενημερωτική συνάντηση που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) για την κρίση, τους τρόπους που την αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις συνέπειές της και τις προτάσεις των ευρωπαϊκών φορέων για την έξοδο από την κρίση των ευρωπαϊκών δήμων και περιφερειών.

Όπως σημείωσε ο κ. Βαλιέ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ύστερα από πρόταση του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολαντ, ενέκρινε τον περασμένο Οκτώβριο δέσμη μέτρων, ύψους 120 δισ. ευρώ, προκειμένου να βοηθηθούν οι περιφέρειες της ΕΕ που πλήττονται από την κρίση. Τα κράτη-μέλη καλούνται να υλοποιήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2013 Εθνικά Σχέδια για την Εργασία, με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Στα μέτρα περιλαμβάνεται και η καταπολέμηση της ανεργίας, με έμφαση στην αύξηση της νεανικής απασχόλησης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην ΕΕΤΑΑ, ο κ. Βαλιέ υποστήριξε ότι η πολιτική της ΕΕ δημιουργεί μια «αίσθηση αποτυχίας» όσον αφορά τους πολίτες που έχουν πληγεί από την κρίση και την αντιμετώπισή της. Γι’ αυτό όμως, είπε, δεν είναι υπεύθυνη η Ευρωπαϊκή Ένωση ως θεσμός, αλλά οι επιλογές που έχουν γίνει από τους πολιτικούς ιθύνοντες. «Υπάρχουν στην ΕΕ δυνάμεις που θέτουν υπό αμφισβήτηση το κράτος πρόνοιας» τόνισε και πρόσθεσε: «Έχω την άποψη ότι όταν το κράτος δεν μπορεί να εγγυηθεί την κοινωνική συνοχή, τότε καλείται η Τοπική Αυτοδιοίκηση να την προασπισθεί».

Υπό τις παρούσες συνθήκες, σημείωσε, «πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τους ρόλους. Ρόλος του κράτους είναι να διασφαλίζει την ισότητα μεταξύ των πολιτών. Κυρίαρχος ρόλος της ΕΕ είναι να διασφαλίσει τη συνοχή μεταξύ κρατών, περιφερειών και περιοχών, ώστε να υπάρξει αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Η ΕΕ, πρόσθεσε, δεν έχει καταφέρει ακόμη να δημιουργήσει μια ευρωπαϊκή κοινωνική πολιτική. «Πρέπει να δουλέψουμε γι’ αυτό και να αξιοποιήσουμε εργαλεία όπως το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο» υπογράμμισε.

Η αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου εξαρτάται από τα κράτη, σημείωσε όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τονίζοντας ότι και η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να προτείνει προγράμματα και να δει πώς θα τα αξιοποιήσει. Σ’ αυτό το πλαίσιο και με το «πακέτο ανάπτυξης» των 120 δισ. ευρώ, ο κ. Βαλιέ κάλεσε τους Έλληνες συναδέλφους του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση «να δούμε πώς μπορούν αυτοί οι πόροι να διατεθούν για την Ελλάδα».

«Είναι απαραίτητο να συγκληθεί Εθνική Συνδιάσκεψη στην Ελλάδα για να μπορέσουμε να οριοθετήσουμε πώς θα αξιοποιήσουμε αυτούς τους πόρους» κατέληξε ο κ. Βαλιέ αναφερόμενος στο «πακέτο» των 120 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο πλαίσιο του «Συμφώνου για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση».