Την ανάρτηση μιας δεύτερης πινακίδας, δίπλα σε εκείνη που προτρέπει τους καταναλωτές να μην πληρώσουν όσα έχουν αγοράσει αν δεν λάβουν απόδειξη ή τιμολόγιο, συνιστά στις επιχειρήσεις-μέλη του ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ).

Στην προτεινόμενη από τον ΕΣΘ πινακίδα, οι καταστηματάρχες καλούνται να υπενθυμίζουν στους καταναλωτές ότι η έξοδος του προϊόντος από το κατάστημα χωρίς πληρωμή συνιστά κλοπή.

Αναλυτικότερα, η ανάρτηση της πρώτης πινακίδας, η οποία πρέπει ν΄αναγράφει, στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, ότι «ο καταναλωτής δεν έχει υποχρέωση να πληρώσει εάν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη ή τιμολόγιο)», είναι υποχρεωτική, βάσει αγορανομικής διάταξης.

Σύμφωνα όμως με τον ΕΣΘ, η πινακίδα αυτή «μπορεί να παρερμηνευτεί από οποιονδήποτε, καθώς είναι παράνομο και θεωρείται αδίκημα κλοπής ο καταναλωτής να πάρει τα προϊόντα και να αποχωρήσει από το κατάστημα χωρίς να πληρώσει».

Για το λόγο αυτό ο ΕΣΘ συστήνει στους καταστηματάρχες ν’ αναρτούν συμπληρωματικά -επίσης στις δύο γλώσσες- και την εξής πινακίδα: «Έξοδος του προϊόντος από το κατάστημα χωρίς πληρωμή μπορεί να επισύρει το ποινικό αδίκημα της κλοπής».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου η συμπληρωματική πινακίδα θα συνεισφέρει στη διατήρηση της ομαλότητας των συναλλαγών και θα προστατεύσει επιχειρήσεις και καταναλωτές από άσκοπα δικαστήρια και έξοδα.