Σε ισχύ θα τεθούν στις 31 Δεκεμβρίου οι νέοι κανόνες της Ε.Ε. για την καλύτερη φροντίδα των επιβατών όταν ταξιδεύουν διά θαλάσσης, βάσει των οποίων θα έχουν το δικαίωμα να διεκδικούν αποζημίωση για απώλεια ή ζημία σε περίπτωση ατυχήματος.

Τα νέα δικαιώματα των επιβατών της ακτοπλοΐας, τα οποία έχουν ειδικό βάρος για τους Έλληνες επιβάτες, θα συμπεριλαμβάνουν:

-Την εγγύηση ως προς την επιλογή μεταξύ επιστροφής χρημάτων ή μεταφοράς με άλλο δρομολόγιο σε περιπτώσεις ματαίωσης ή καθυστερημένης αναχώρησης άνω των 90 λεπτών.

-Την αποζημίωση μεταξύ 25% και 50% της τιμής του εισιτηρίου σε περιπτώσεις καθυστερημένης άφιξης.

-Την επαρκή συνδρομή (όπως ελαφρά γεύματα, γεύματα, αναψυκτικά και, όταν είναι αναγκαίο, κατάλυμα για μέχρι τρεις διανυκτερεύσεις, με οικονομική κάλυψη μέχρι 80 ευρώ ανά διανυκτέρευση) σε περιπτώσεις ματαίωσης ή καθυστερημένης αναχώρησης άνω των 90 λεπτών.

-Την επαρκή και προσιτή πληροφόρηση όλων των επιβατών πριν από το ταξίδι και κατά τη διάρκειά του, καθώς και παροχή γενικών πληροφοριών σχετικά με τα δικαιώματά τους στους τερματικούς σταθμούς και επί των πλοίων.

-Τη μη διακριτική μεταχείριση και ειδική συνδρομή χωρίς χρηματική επιβάρυνση για τα άτομα με αναπηρία και με μειωμένη κινητικότητα, τόσο στους λιμενικούς τερματικούς σταθμούς όσο και επί του πλοίου, καθώς και χρηματική αποζημίωση για την απώλεια ή ζημία του εξοπλισμού κινητικότητας.

-Τη δημιουργία μηχανισμών διεκπεραίωσης παραπόνων στη διάθεση των επιβατών από τους μεταφορείς και τους φορείς εκμετάλλευσης τερματικών σταθμών.