Τα οικονομικά προβλήματα «σπρώχνουν» πολλές πολύτεκνες οικογένειες για βοήθεια στα Παιδικά Χωριά SOS, ενώ αυξάνεται και το ποσοστό των οικογενειών της μεσαίας τάξης που αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

«Το 80% των γονέων που απευθύνονται στα Παιδικά Χωριά δεν έχει κανένα άλλο ενδοοικογενειακό πρόβλημα, παρά μόνο οικονομικό», διαπιστώνει, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, η πρόεδρος του Παιδικού Χωριού στο Πλαγιάρι, κοινωνική λειτουργός, Ελπίδα Πανέρα, με αφορμή ημερίδα που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Κοινωνία σε κρίση- κοινωνία αλληλεγγύης. Στηρίζουμε το παιδί και την οικογένεια».

«Οι οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα παραπέμπονται στα έξι Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα. Όσο για το Παιδικό Χωριό, στο Πλαγιάρι όπου υπάρχουν 10 σπίτια, αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται 40 παιδιά» διευκρίνισε η κ.Πανέρα.

«Μέσω των Κέντρων Στήριξης, παρέχεται πανελλαδικά υποστήριξη σε 800 οικογένειες και σε περίπου 1.500 παιδιά και παράλληλα, αυξάνεται η ανάγκη για δημιουργία παρόμοιων Κέντρων και σε άλλες πόλεις» τόνισε από την πλευρά του ο διευθυντής κοινωνικής εργασίας και έρευνας των Παιδικών Χωριών Στέργιος Σιφνιός.

Σκιαγραφώντας το προφίλ των οικογενειών που ζητούν βοήθεια, τόνισε ότι οι γονείς σε ποσοστό 85% είναι Ελληνες, υποχρεωτικής εκπαίδευσης, μακροχρόνια άνεργοι ή ο ένας από τους δύο εργάζεται περιστασιακά.

«Ωστόσο, παρατηρούμε ότι αυξάνεται το ποσοστό των οικογενειών που ανήκουν στη λεγόμενη, μεσαία τάξη, αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης, έχουν δημιουργήσει χρέη και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν» σημειώνει στο ΑΜΠΕ, ο κ.Σιφνιός προσθέτοντας ότι αυτές οι οικογένειες ζητούν βοήθεια με δυσκολία.

Όπως διευκρινίζει, επακόλουθο της οικονομικής κρίσης είναι ο κίνδυνος οι γονείς να παρουσιάσουν κατάθλιψη, παραμελώντας εν συνεχεία τα παιδιά τους.

«Γι΄αυτό προσπαθούμε να τους στηρίζουμε, παρέχοντάς τους, εκτός από τρόφιμα και ψυχολογική βοήθεια γιατί οι γονείς δεν θέλουν να αποχωριστούν τα παιδιά τους για οικονομικούς λόγους και ούτε φυσικά εμείς το δεχόμαστε» ξεκαθαρίζει.

Ενθαρρυντικό πάντως είναι το γεγονός ότι, εν μέσω της κρίσης, αυξάνονται οι άνθρωποι που θέλουν να βοηθήσουν εθελοντικά στο έργο των Παιδικών Χωριών SOS. «Έχουμε περίπου 400 εθελοντές και πάρα πολλές αιτήσεις για εργασία από εφήβους, κάτι που είναι ιδιαίτερα συγκινητικό» υπογραμμίζει ο υπεύθυνος ανθρωπίνου δυναμικού των Παιδικών Χωριών, Νίκος Καϊτσας.