Με κλείσιμο των πρατηρίων καυσίμων στην Κρήτη προειδοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων – Εμπόρων Καυσίμων αν η κυβέρνηση επιμείνει στη διατήρηση του πλαφόν στις τιμές των καυσίμων μόνο στη λιανική.

Η διοίκηση της ΠΟΠΕΚ, πρόκειται να συναντηθεί στις 2.30 το μεσημέρι με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου, Σ. Κομνηνό και θα συνεδριάσει στη συνέχεια για να πάρει τις τελικές αποφάσεις για κινητοποιήσεις.

Σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ κ. Χ. Μαυράκης χαρακτήρισε «ανήθικο» το ότι μένουν στο απυρόβλητο διυλιστήρια και εταιρίες, και το πλαφόν επιβάλλεται κατά παράβαση του νόμου όπως είπε, μόνο στις λιανικές τιμές.

Επεσήμανε ακόμη ότι οι τιμές χονδρικής, των εταιριών, κυρίως στην περιφέρεια αλλά σε μικρότερο βαθμό και στα αστικά κέντρα είναι σήμερα υψηλότερες (αφού υπολογιστούν και οι εκπτώσεις που δίνουν οι εταιρίες) από το πλαφόν που ισχύει στη λιανική. Με αποτέλεσμα εκατοντάδες πρατήρια σήμερα να μην ανοίξουν καθόλου γιατί διαφορετικά θα έπρεπε να πουλάνε με ζημιά ή να εκτεθούν στον κίνδυνο επιβολής προστίμου.

Η ΠΟΠΕΚ έδωσε στη δημοσιότητα και τιμολόγιο με σημερινή ημερομηνία, με τιμή αγοράς από το πρατήριο 1,58 ευρώ το λίτρο μετά την έκπτωση, ενώ το πλαφόν λιανικής είναι στην Αθήνα 1,473 ευρώ. Οι πρατηριούχοι υποστήριξαν ακόμη ότι οι αυξήσεις τιμών που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες οφείλονται σε αντίστοιχες αυξήσεις των τιμών διυλιστηρίου που προηγήθηκαν.

Αναφορικά με το πετρέλαιο θέρμανσης ο κ. Μαυράκης είπε ότι αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε εξίσωση του φόρου με το κίνησης, θα πρέπει να δώσει επίδομα θέρμανσης όχι μόνο στα κατώτερα οικονομικά στρώματα αλλά και στη μεσαία τάξη.

Διαφορετικά οι καταναλωτές δε θα μπορούν να καλύψουν το κόστος θέρμανσης, το κράτος δεν θα εισπράξει τα έσοδα που υπολογίζει (εκτιμάται ότι από την εξίσωση το Δημόσιο θα κερδίσει πάνω από 1,7 δις. ευρώ) και εκατοντάδες ακόμη πρατήρια θα κλείσουν. Ήδη η κατανάλωση βενζίνης έχει μειωθεί μέχρι 35 %, και σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ από 8.500 πρατήρια που λειτουργούσαν πέρυσι, το 2011 αν συνεχιστεί η πτωτική πορεία της κατανάλωσης θα μείνουν λιγότερα από 7.000.

Από την άλλη πλευρά εφόσον διατηρηθεί το σύστημα ‘Ήφαιστος που ίσχυε πέρυσι για τη διανομή του πετρελαίου θέρμανσης, η ΠΟΠΕΚ προειδοποιεί ότι αν το Δημόσιο δεν εξοφλήσει τις οφειλές που εκκρεμούν από πέρυσι θα υπάρξουν ελλείψεις πετρελαίου καθώς«δεν θα βρεθούν πολλοί βενζινοπώλες πρόθυμοι να συνεχίσουν τη διάθεσή τους στους καταναλωτές». Με το σύστημα αυτό, οι πρατηριούχοι αγοράζουν το πετρέλαιο θέρμανσης στην υψηλή τιμή, επιβαρυμένο με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης, το πουλάνε με το χαμηλό συντελεστή της θέρμανσης και εισπράττουν τη διαφορά από το υπουργείο Οικονομικών μέσω του «Ήφαιστου».

Η ΠΟΠΕΚ ανέφερε ακόμη ότι ετοιμάζει προσφυγές στη Δικαιοσύνη προκειμένου να επιτραπεί στους βενζινοπώλες να εισάγουν καύσιμα από γειτονικές χώρες για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα στην αγορά της Α. Μακεδονίας και Θράκης. Στις περιοχές αυτές οι πωλήσεις των πρατηρίων έχουν πέσει κατά 80 – 90 % καθώς οι καταναλωτές αγοράζουν καύσιμα από τη Βουλγαρία ή και τα Σκόπια, σε τιμές 50 λεπτά χαμηλότερες, με αποτέλεσμα να χάνει και το Δημόσιο φόρους.

Για τις ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ πρατηρίων ή / και πρατηρίων με χώρους συνάθροισης κοινού (σούπερ – μάρκετ, νοσοκομεία κλπ.), οι οποίες μειώνονται με νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών, ο κ. Μαυράκης είπε ότι δεν επιβάλλονται για συντεχνιακούς λόγους αλλά για λόγους ασφαλείας. Αναφορικά τέλος με τα ολοκληρωμένα συστήματα ελέγχου εισροών -εκροών όγκου καυσίμων από τα οποία θα μπορούν να εκδίδονται και αποδείξεις λιανικής πώλησης καυσίμων η ΠΟΠΕΚ εκτιμά ότι δεν πρόκειται να εγκατασταθούν επειδή «ενοχλούνται κάποια συμφέροντα».