Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπέγραψε το Υπουργικό Συμβούλιο το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου 2014 δεν θα καταβάλλεται στους συνταξιούχους με τη συμπλήρωση του 64ου έτους της ηλικίας τους, όπως προέβλεπε ο νόμος του Μεσοπρόθεσμου (ν. 4093/2012), αλλά με τη συμπλήρωση του 65ου έτους.

Η αλλαγή αυτή, κρίθηκε αναγκαία για λόγους δημοσιονομικούς, και ενδεχομένως να προκαλέσει ενδοκυβερνητικές αναταράξεις καθώς η Δημοκρατική Αριστερά είχε ταχθεί κατά της χορήγησης του ΕΚΑΣ στα 65.

Ομοίως, η χορήγηση του ΕΚΑΣ για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους πραγματοποιείται μέχρι τη συμπλήρωση του απαιτούμενου ορίου ηλικίας.

Ακόμη, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου διευκρινίζεται το ποιοι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας εξαιρούνται από τις μειώσεις συντάξεων (1.1.2013) που κυμαίνονται από 5% έως 20%. Ειδικότερα, εξαιρούνται όσοι:

α. Πάσχουν από μυασθένεια-μυοπάθεια με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω,

β. έχουν ακρωτηριασμό κατά τα τέσσερα άκρα, από τον αστράγαλο και πάνω για τα δύο κάτω άκρα και από τον καρπό και πάνω για τα δύο άνω άκρα ή έχουν υψηλό μηριαίο ακρωτηριασμό των δύο κάτω άκρων ή πλήρη ακρωτηριασμό των δύο άνω άκρων ή αντίστοιχο ακρωτηριασμό του ενός κάτω άκρου και του ενός άνω άκρου, που δεν επιδέχονται εφαρμογής τεχνητού μέλους,

γ. έχουν φωκομέλεια που επιφέρει τον ίδιο βαθμό κινητικής αναπηρίας με την παραπάνω περίπτωση β της παραγράφου αυτής,

δ. πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας που επιφέρει παραπληγία -τετραπληγία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, ε. έχουν πλήρη ακρωτηριασμό του ενός άνω ή κάτω άκρου με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, που δεν επιδέχεται εφαρμογής τεχνητού μέλους.

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η εξαίρεση που προβλέφθηκε μόνο ως προς την καταβολή των ποσών των δώρων και του επιδόματος αδείας που αντιστοιχούν στο επίδομα απόλυτης αναπηρίας και το επίδομα παρα-τετραπληγίας θα ισχύσει να ισχύει. Ταυτόχρονα για τη διευκόλυνση των ασφαλιστικών οργανισμών αλλά και των ασφαλισμένων – αναπήρων τα ποσά του επιδόματος που αντιστοιχούν στο δώρο Χριστουγέννων, το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας θα αθροίζονται και θα επιμερίζονται πλέον σε 12μηνη βάση και το ποσό που αντιστοιχεί κατά μήνα θα καταβάλλεται μαζί με τη σύνταξη.

Τέλος, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπεται πως η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (Η.ΔΙ.Κ.Α), ο ενιαίος φορέας ελέγχου και πληρωμών συντάξεων των δικαιούχων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και του Δημοσίου θα προχωρήσει από την 1η Ιανουαρίου 2013 στην ενιαία ημερομηνία καταβολής (η τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα) όλων των μηνιαίων συντάξεων κύριων, επικουρικών και μερισμάτων των ασφαλιστικών οργανισμών.