Το 72% των Ελλήνων αντιμετωπίζει θετικά την αυτοαπασχόληση αλλά αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εξεύρεση κεφαλαίων και αισθάνεται ανασφάλεια εξαιτίας της ρευστότητας του οικονομικού περιβάλλοντος, τόνισαν οι κ.κ. Βασίλης Φυσεντζίδης και Σπύρος Τρύφωνας, διευθυντικά στελέχη της GfK Hellas, παρουσιάζοντας σχετική έρευνα της εταιρείας.

Ανέφεραν επίσης, ότι θα πρέπει να αναδειχθεί περισσότερο ο ρόλος του συνεταιρίζεσθαι, γιατί όπως τόνισαν το μοντέλο της ατομικής επιχείρησης δεν πέτυχε στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 2ου Συνεδρίου Labor & Insurance που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο, η έλλειψη επιχειρηματικού σχεδίου δεν θεωρείται σοβαρό εμπόδιο από τους Έλληνες που θα επιθυμούσαν να δημιουργήσουν δική τους επιχείρηση.

Αναφερόμενη στα προβλήματα της ελληνικής αγοράς εργασίας η Camille Egloff Ghicas, διευθύντρια δημοσίων σχέσεων του Boston Consulting Group (BCG) στην Αθήνα τόνισε, ότι οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα δυσκολεύονται να επιτύχουν ακόμη και προσωρινές λύσεις στα εργασιακά ζητήματα που τους απασχολούν, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας.

Συνεχίζοντας υπογράμμισε την ανάγκη να συνδεθούν οι σπουδές με την αγορά εργασίας. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά, ότι οι μεταπτυχιακές σπουδές με αντικείμενο τον τουρισμό αντιπροσωπεύουν μόνο 4% των μεταπτυχιακών προγραμμάτων στην Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι ο αριθμός των σπουδαστών που μπορούν να δεχθούν οι σχολές εμποροπλοιάρχων είναι λιγότερες από τη ζήτηση που υπάρχει στον τομέα της Ναυτιλίας.

Τη σημασία του τουριστικού κλάδου στην ενίσχυση της απασχόλησης, αμφισβήτησε εν συνεχεία ο Δρ Duncan Campbell εκπρόσωπος του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO), επισημαίνοντας ότι το τουριστικό προϊόν καλύπτει μόνο το 11% της παγκόσμιας απασχόλησης.

Ο κ. Campbell πρόσθεσε, ότι υπάρχει ανάγκη να στραφεί η ζήτηση εργασίας σε τομείς που εμφανίζουν δυναμική και κυρίως στην παραγωγική βιομηχανία.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Εργασίας τα νέα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης ενώ θα δοθεί περισσότερο βάρος στην πρακτική άσκηση των εκπαιδευομένων ανέφερε η ‘Αννα Δελαπόρτα υπεύθυνη κοινοτικών κονδυλίων στο υπουργείο Εργασίας, που συμμετείχε σε πάνελ του συνεδρίου.

Στο ίδιο πάνελ ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας υποστήριξε ότι από τις αρχές του 2010, ο Οργανισμός άλλαξε μορφή και ότι τα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης που εφαρμόστηκαν συγκράτησαν την ανεργία κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες.

Εφαρμόσθηκαν 71 προγράμματα με περισσότερους από 1 εκατ. ωφελούμενους είπε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε ότι η παγκόσμια ύφεση έχει αθροιστικά τις συνέπειες δύο παγκοσμίων πολέμων.