Αισιόδοξοι για το μέλλον της επιχείρησης τους εμφανίζεται το 68% των Ελλήνων νέων επιχειρηματιών, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Ομάδα Οικονομικών του Συνδέσμου Απόφοιτων Βρετανικών Πανεπιστημίων (BGS) και παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 150 επιχειρηματιών από όλο το φάσμα της οικονομικής ζωής, οι οποίοι εισήλθαν στον επιχειρηματικό στίβο κατά μέσο όρο εδώ και πέντε χρόνια.

Ειδικότερα, «πολύ θετικές» χαρακτήρισε τις προοπτικές της επιχείρησης του το 25% των ερωτηθέντων και «θετικές» το 43%.

Όπως επισήμανε ο Γιώργος Ραούνας, γενικός διευθυντής της ΚPMG και μέλος της Ομάδας Οικονομικών του BGS, περισσότεροι αισιόδοξοι εμφανίζονται οι νέοι ηλικιακά επιχειρηματίες, που επένδυσαν μικρό κεφάλαιο, βασίστηκαν στην καινοτομία και έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό.

Οι νέοι επιχειρηματίες εμφανίζονται εξωστρεφείς, καθώς το 58% έχει εγχώριο και εξαγωγικό προσανατολισμό, το 16% αποκλειστικά εξάγει και το 26% δραστηριοποιείται μόνο στην ελληνική αγορά.

Το 38% δήλωσε ως κίνητρο για να ξεκινήσει την επιχείρηση την επιθυμία για ανεξαρτησία και το 34% την ανάγκη να υλοποιήσει μια καλή ιδέα. Το 34% δήλωσε ότι η ιδέα αυτή προήλθε από την εμπειρία και τη γνώση του, το 30% ότι ήταν καινοτόμα και το 20% ότι κάλυπτε ένα κενό στην αγορά.

Πάνω από το 60% ξεκίνησε την επιχείρηση, επενδύοντας σχετικά χαμηλό ποσό. Συγκεκριμένα το 32,6% είχε αρχικό κεφάλαιο κάτω από 10.000 ευρώ και το 28% από 10.000 έως 30.000 ευρώ.

Η συντριπτική πλειοψηφία, πάντως, άντλησε κεφάλαια είτε από προσωπικές αποταμιεύσεις (51,5%), είτε από τους φίλους και την οικογένεια (19%) και μόλις το 7,4% από τράπεζες οι οποίες, όπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση, και πριν από την οικονομική κρίση κρατούσαν κλειστές τις κάνουλες των δανείων προς τις νέες επιχειρήσεις.

Στο δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα και ειδικότερα στη γραφειοκρατία και στην συχνή αλλαγή των νόμων αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, οι ομιλητές, Λιάνα Γούτα, πρόεδρος Τομέα Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων – Τμήμα Μακεδονίας, Νίκος Ευθυμιάδης – Διευθύνων Σύμβουλος «Κ. & Ν. Ευθυμιάδης», Aγγελος Μαγκλής – πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος «Aτλαντίς Συμβουλευτική», Νίκος Μπακατσέλος διευθύνων σύμβουλος «Πυραμίς Μεταλλουργία», Κωνσταντίνος Πιστιόλας πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος «ΕΥ.ΓΕ. Πιστιόλας – Agrino» και Παύλος Σκεντερίδης, ιδρυτής Bio-insecta.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου και ο αντιπεριφερειάχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ διαβάστηκε και χαιρετισμός του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρου Καλαφάτη.