«Συμφωνημένη υπόθεση» αποτελεί, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, «αλλά εκκρεμεί ακόμη η επίσημη έγκριση».

Επιπλέον, το περιοδικό υποστηρίζει ότι η τρόικα, εκτός από τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν ως το τέλος του έτους, θέλει επίσης και το ονοματεπώνυμό τους.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ΝΕΤ μέσα στις επόμενες 10 ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν τα ονόματα των περίπου 1.200 υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, ενώ σε 800 υπολογίζονται οι επίορκοι υπάλληλοι που θα τεθούν άμεσα σε αυτοδίκαιη αργία.

Από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την κινητικότητα των υπαλλήλων θα αποφευχθεί η πολιτική των οριζόντιων, αθρόων, τυφλών, αντισυνταγματικών και ανεφάρμοστων απολύσεων.

Ο υπουργός ενημέρωσε τη Βουλή ότι η μετακίνηση των υπαλλήλων θα προχωρήσει με τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή κινητικότητα προς το συμφέρον της υπηρεσίας και την εξυπηρέτηση του πολίτη. Η έννοια του κρατικού υπαλλήλου διευρύνεται και ο κανόνας ότι ο δημόσιος υπάλληλος παραμένει αμετακίνητος στη θέση που διορίστηκε, διασπάται, είπε ο υπουργός.

Για τη διαθεσιμότητα ο κ. Μανιτάκης είπε ότι αφορά περιπτώσεις θέσεων που καταργούνται και στόχος είναι η άμεση μετάταξη των υπαλλήλων σε υπηρεσίες.