Με το βραβείο «Δημήτρης Τσάτσος» τιμήθηκε σε ειδική τελετή στο Μέγαρο Μουσικής, ο πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθηγητής Βασίλειος Σκουρής. Το βραβείο αυτό, το οποίο απονέμεται για πρώτη φορά φέτος, από το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου (ΚΕΣΔ) – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου στην Αθήνα και το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Συνταγματικών Επιστημών (ΙΕΣΕ) Δημήτρης Τσάτσος στο Πανεπιστήμιο Hagen της Γερμανίας, είναι μία ελληνογερμανική πρωτοβουλία με ισχυρό ευρωπαϊκό προσανατολισμό και συμβολισμό, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΚΕΣΔ, καθηγητής Ξενοφών Κοντιάδης.

Ο Ξ. Κοντιάδης επεσήμανε παράλληλα τη σημασία που έχει η συνεργασία Γερμανίας και Ελλάδας σήμερα περισσότερο από ποτέ από την οποία εξαρτάται και το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Αναφερόμενος στην επιλογή του προσώπου του καθηγητή Β. Σκουρή, ο διευθυντής του ΙΕΣΕ, καθηγητής Peter Brandt, επισήμανε ότι θα ήταν δύσκολο να βρεθεί άλλη προσωπικότητα που να πληροί όσο ο πρόεδρος Σκουρής, τόσο το κριτήριο της επιστημονικής αριστείας όσο και το επιπρόσθετο κριτήριο της αποφασιστικής συμβολής στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Με το βραβείο αυτό, όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του ο υπουργός Εσωτερικών, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, στέλνουμε και ένα ισχυρό μήνυμα προς τους Ευρωπαίους φίλους μας ότι το σύγχρονο ελληνικό πνεύμα είναι αναπόσπαστο στοιχείο της κοινής ευρωπαϊκής μας ταυτότητας αλλά και θεμέλιο του ευρωπαϊκού μας μέλλοντος. Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα είναι σαν ένα δένδρο χωρίς ρίζα, είπε ο κ. Στυλιανίδης, προσθέτοντας ότι και η Ελλάδα χρειάζεται την Ευρώπη και τον σεβασμό και την αλληλεγγύη των εταίρων της, κυρίως τώρα που ο λαός της δοκιμάζεται και αγωνίζεται με πείσμα.

Τέλος, ο υπουργός τόνισε ότι έχουμε χρέος να τα καταφέρουμε και να μετατρέψουμε την πατρίδα μας από «μαύρο πρόβατο της Ευρώπης» σε παράδειγμα επιτυχίας και σε σημείο επανεκκίνησης για τη νέα «ευρωπαϊκή κοινοπολιτεία», όπως τη δίδαξε με πίστη ο Δημήτρης Τσάτσος.

Η ανάγκη περισσότερης δημοκρατικής συμμετοχής και ενός κοινού Συντάγματος επισημάνθηκε σε χαιρετισμό του υπουργού Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Δρ Γκίντο Βεστερβέλε, στην εκδήλωση, ενώ ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κωνσταντίνος Μενουδάκος, εξήρε τον τιμώμενο, τονίζοντας ότι η παρουσία του στην κορυφή του Δικαστηρίου της ΕΕ αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την ελληνική νομική επιστήμη και την Ελλάδα γενικότερα σε μια εποχή που ακούγονται απαξιωτικές εκτιμήσεις για τη χώρα μας.

Στην αντιφώνησή του με θέμα «Η δημοκρατική νομιμοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης: μύθος ή πραγματικότητα», ο καθηγητής Βασίλειος Σκουρής ανέφερε ότι λαμβανομένων υπόψη των ιδιαζόντων εγγενών χαρακτηριστικών της ΕΕ, η αξιολόγηση της δημοκρατικής νομιμοποίησής της βάσει των παραδοσιακών κριτηρίων, προκαλεί σοβαρές δυσκολίες, γεγονός που δεν ισοδυναμεί με απουσία επαρκούς δημοκρατικού ερείσματος, δεδομένου ότι το υπερεθνικό ενωσιακό οικοδόμημα αναζητεί συνεχώς και τελικώς βρίσκει συμπληρωματικές πηγές θεσμικής ενίσχυσης.