Έλληνες εργαζόμενους στον τομέα της γαστρονομίας αναζητούν αυστριακοί επιχειρηματίες, όπως γράφει σε δημοσίευμα, με τίτλο «Σνίτσελ αντί σουβλάκι», η αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ», επισημαίνοντας πως σε αυστριακά εστιατόρια και ξενοδοχεία παρουσιάζεται ανάγκη σε μαγείρους, καθώς έχει περιοριστεί ο αριθμός μαθητευόμενων και εξειδικευμένου προσωπικού από τη Γερμανία.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται η περίπτωση του διευθυντή του παραδοσιακού ξενοδοχείου «Βάισες Ρεσλ», το οποίο έγινε διεθνώς γνωστό από την ομότιτλη οπερέτα του Ραλφ Μπενάτσκι, Χέλμουτ Πέτερ, ο οποίος με εκπροσώπους της Υπηρεσίας Αγοράς Εργασίας της περιοχής, μεταβαίνουν αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα, για να προσελκύσουν νέους Έλληνες εργαζόμενους του κλάδου, για απασχόλησή τους σε επιχειρήσεις γαστρονομίας του Σάλτσκαμεργκουτ.

Ο ίδιος ελπίζει ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον από Έλληνες νέους, οι οποίοι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 χρονών και να μιλούν Γερμανικά, ενώ ως κίνητρο προσφέρονται τρίμηνα προγράμματα εκμάθησης της γλώσσας και υπάρχει επιδότηση από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης με το ποσό των 1.300 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των εξόδων μετάβασής τους στην Αυστρία.

Αν το εγχείρημα επιτύχει, σκοπεύουν να το ακολουθήσουν και άλλοι Αυστριακοί επιχειρηματίες οι οποίοι ενδιαφέρονται να βρουν εργαζόμενους στον κλάδο, από Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία, καθώς το εξειδικευμένο στη γαστρονομία προσωπικό, δεν επαρκεί στην Αυστρία, μάλιστα τη στιγμή που καταγράφεται συνεχής αύξηση της τουριστικής κίνησης.

Σύμφωνα με στοιχεία του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αυστρίας, στον κλάδο αυτό δημιουργούνται κάθε μήνα, πάνω από επιπλέον 6.000 θέσεις εργασίας, καθώς, για παράδειγμα στη Βιέννη, εξαιτίας της παρατηρούμενης ανάκαμψης, εγκαινιάζονται συνεχώς νέα ξενοδοχεία και εστιατόρια και αυτή τη στιγμή υπάρχουν 400 ελεύθερες θέσεις μαγείρων και ένας άνεργος του κλάδου μπορεί μέσα σε λίγες ώρες να απορροφηθεί.

Ως μεγάλο εμπόδιο για το προσωπικό στη γαστρονομία από Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία, οι επιχειρηματίες του κλάδου στη Βιέννη, αναφέρουν τη γλώσσα αλλά και το θέμα της κατοικίας, καθώς αυτή δεν παρέχεται από την πλευρά τους, στους εργαζόμενους, όπως συμβαίνει συνήθως στην επαρχία, ενώ μερικοί από αυτούς έχουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο οι μάγειροι από αυτές τις χώρες, θα είναι εξίσου καλοί στην αυστριακή κουζίνα.

Όπως όμως, επισημαίνει στο δημοσίευμα, η επικεφαλής της Υπηρεσίας Αγοράς Εργασίας του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου της Ανω Αυστρίας, Μπίργκιτ Γκέρστοφερ, οι Έλληνες έχουν μια μεγάλη παράδοση στη γαστρονομία.

Αξίζει να σημειωθεί, πως το πρόβλημα έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού στον τομέα των ξενοδοχείων και εστιατορίων στην Αυστρία, δεν είναι καινούριο και μάλιστα εδώ και χρόνια οι τοπικοί επιχειρηματίες, στις τουριστικές περιοχές Άνω Αυστρίας και Σάλτσμπουργκ, προσπαθούν να καλύψουν τα κενά με εργαζομένους από την πρώην Ανατολική Γερμανία, ωστόσο πολλοί από αυτούς τους υποψήφιους επέλεξαν τελικά να εργαστούν στο Τιρόλο, όπου οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι πιο συμφέρουσες.

Οι παράγοντες των δύο αυτών περιοχών στρέφονται τώρα στην Ελλάδα, ύστερα από πρωτοβουλία της ιδιοκτήτριας του «Βάισες Ρεσλ», Ζακλίν Μπάγιερ, η οποία επισημαίνει πως η Ελλάδα είναι πολύ αναπτυγμένη τουριστικά και πολλοί νέοι μιλούν τη γερμανική γλώσσα.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν πρόσφατα στη Βιέννη, ο αριθμός των Ελλήνων που αναζητούν γενικά, εργασία στην Αυστρία παρουσιάζει αύξηση και συγκεκριμένα ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 37% μέσα σε ένα χρόνο, από τον Ιούλιο του 2011 μέχρι τον αντίστοιχο μήνα φέτος.