Είκοσι χρόνια συμπληρώθηκαν στη Νότια Αυστραλία από την πρώτη μεταμόσχευση ήπατος, η οποία έγινε στην Ελληνίδα Τασία Ντούβου.

«Φέτος το πρόγραμμα μεταμόσχευσης ήπατος στη Ν. Αυστραλία κλείνει 20 χρόνια. Η Τασία μπορεί να μην είναι πλέον μαζί μας -έφυγε στην ηλικία των 63 ετών, το 2004 και 12 χρόνια μετά τη μεταμόσχευση- αλλά η τόλμη της έγραψε ιστορία στα επιστημονικά δρώμενα της πολιτείας της Νότιας Αυστραλίας αναφέρει δημοσίευμα της ομογενειακής εφημερίδας «Νέος Κόσμος».

«Ήταν 51 ετών η Τασία, αλλά τα προηγούμενα εννέα χρόνια της ήταν εφιάλτης. Οι γιατροί της έδιναν μήνες ζωής και παρά το γεγονός ότι είχε μπει στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση, ήξερε ότι στην ίδια λίστα βρίσκονταν νεώτεροι άνθρωποι και δεν ήλπιζε. Λαχείο ήταν το τηλεφώνημα, που έλαβε από την Μονάδα Μεταμόσχευσης Ήπατος του Νοσοκομείου Flinders. «Τασία είσαι η μόνη συμβατή στη λίστα αναμονής για το μόσχευμα που έχουμε και θα είσαι η πρώτη» της είπαν. Κι εκείνη έμεινε άφωνη. Με την τύχη της, με τις φοβίες της, με την ανησυχία της. Ήξερε, όμως, ότι αυτό το λαχείο έπρεπε να το παίξει. Δεν είχε άλλες επιλογές. Έτσι έγινε» αναφέρει το ρεπορτάζ.

Ο πρώτος χρόνος μετά τη μεταμόσχευση, σύμφωνα με την εφημερίδα, ήταν δύσκολος για την Τασία, την οικογένειά της, αλλά και την ομάδα των γιατρών, που την παρακολουθούσαν. Η επιτυχία ή η αποτυχία της μεταμόσχευσης θα έπαιζε καταλυτικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο θα συνέχιζε το «νεογέννητο» τότε πρόγραμμα μεταμόσχευσης ήπατος στη Νότια Αυστραλία.

Η Τασία δεν απογοήτευσε κανέναν. Μπορεί να μπαινοέβγαινε στο νοσοκομείο, αλλά αυτό δεν την πτοούσε. Είχε σταθεί πάλι στα πόδια της και το πείσμα της να περπατά στη ζωή για κάμποσα χρόνια ακόμα, ανυπέρβλητο.Είδε την πρώτη εγγονή της να πηγαίνει σχολείο και νανούρισε στην αγκαλιά της δύο ακόμα εγγονάκια, την Κασσάνδρα και τη Μαρκέλλα.

«Έτσι πέρασαν 11 χρόνια. Η αρρώστια τη χτύπησε και πάλι. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της ήταν δύσκολα. Ο Άγγελός της είδε ότι πλησίαζε το τέλος και άφησε τη δουλειά του για να αφοσιωθεί στην Τασία. Δώδεκα χρόνια πριν, και αυτός είχε πάρει ελπίδα από εκείνη την μεταμόσχευση, αλλά τώρα ήξερε. Την έχανε. Η Τασία έφυγε τον Ιούλιο του 2004, ως ηρωίδα. Για τους δικούς της ανθρώπους, για τους γιατρούς της, που είχαν γίνει καλοί της φίλοι, αλλά και για το πρόγραμμα μεταμόσχευσης ήπατος της Νότιας Αυστραλίας» αναφέρει το ρεπορτάζ.