Οι εφορίες μπορούν πλέον να δίνουν πληροφορίες, για τα περιουσιακά στοιχεία, των δανειοληπτών με βάση γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Με αφορμή την απόφαση αυτή, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης υπενθυμίζει στους δανειολήπτες ότι «είναι μονόδρομος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, η ένταξή τους στο ν. 3869/2010, αφού κατανοήσουν ότι θα προσέλθουν στην χρήση του, με ειλικρινή οικονομικά στοιχεία».

Η Ένωση, απευθυνόμενη στους καταναλωτές-δανειολήπτες, μέλη της ή μη τονίζει ότι είναι απαιτητό στην κατάθεση της εξωδικαστικής αίτησης να μην είναι ψευδή τα οικονομικά στοιχεία του οφειλέτη. Τώρα πλέον, πέρα από το νόμο, η υπαριθμόν126/2012 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους τονίζει κατηγορηματικά πλέον ότι έχει δικαίωμα ο δανειστής να ζητήσει από την Φορολογική Αρχή, να μάθει για την περιουσιακή κατάσταση και τα εισοδήματα του φορολογούμενου οφειλέτη, «σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 παρ.3 του Ν.3869/2010 ανεξάρτητα από τη συναίνεσή του ή μη».

«Ο πιστωτής, ως έχων έννομο συμφέρον, έχει ούτως ή άλλως το δικαίωμα να ζητήσει και από άλλες διατάξεις (αρθ.5, Ν.2690/1999) την χορήγηση στοιχείων του οφειλέτη του, που δεν εμπίπτουν σε απόρρητο ή άλλες απαγορεύσεις. Ο οφειλέτης, αν δεν επιθυμεί τη χορήγηση απόρρητων φορολογικών στοιχείων στον πιστωτή του, οφείλει να παραιτηθεί από την αίτηση του για ρύθμιση των χρεών του», σημειώνει η Ένωση.