Τριάντα πέντε χρόνια αγώνα και 15.200 αποφυλακίσεις κρατουμένων ανά τον κόσμο μετρά ο Έλληνας αρχιμανδρίτης Γερβάσιος Ραπτόπουλος, που στα 81 του χρόνια και υποψήφιος για το Νομπέλ Ειρήνης σχολιάζει στην εφημερίδα «Η Ελλάδα αύριο» πως κανένα βραβείο δεν αγγίζει την ψυχή του όσο η προσφορά στον άνθρωπο.

Ο πατέρας Γερβάσιος, τον οποίο αποκαλούν και «άγιο των φυλακισμένων» έχει χωρέσει στην αγκαλιά του 15.200 κρατούμενους σωφρονιστικών ιδρυμάτων από όλο τον πλανήτη που, όπως αναφέρει η εφημερίδα, χάρη στον γέροντα, κατάφεραν να πετάξουν προς την ελευθερία.

«Έως σήμερα έχουμε συγκεντρώσει 4,1 εκατομμύρια για να εξαγοράσουμε ποινές άπορων κρατουμένων», λέει ο ίδιος ενώ αναφέρεται και στους αφανείς φιλάνθρωπους Έλληνες και ομογενείς που συμμερίζονται το όραμά του και δίνουν ακόμη και ένα ευρώ από το λιγοστό εισόδημά τους.

Ο πατέρας Γερβάσιος που έχει επισκεφτεί δεκάδες κρατούμενους μεταξύ των οποίων και τον Κώστα Πάσσαρη, δεν βλέπει στο πρόσωπο του έναν δολοφόνο.

«Ληστές και φονιάδες είναι όλοι παιδιά μου, εγώ σαν κληρικός βλέπω μόνο χαμένα παιδιά» δηλώνει ο ίδιος και συμπληρώνει πως ήταν χρέος του να επισκεφθεί τον έγκλειστο, όταν πριν από χρόνια ζήτησε να τον δει.

«Ήταν συντετριμμένος και εξομολογούνταν επί 1,5 ώρα. Πήγα και δεύτερη και τρίτη φορά, τελευταία φορά τον είδα πριν από 10 μέρες. Ποτέ δεν μου έχει ζητήσει τίποτα, μόνο την αγάπη», δηλώνει ο πατέρας Γερβάσιος λέγοντας πως ο Πάσσαρης έχει μετανιώσει και προσεύχεται για τους σκοτωμένους του.

Μεταξύ των βαρυποινιτών που επισκέπτεται είναι και οι καταδικασμένοι της οργάνωσης «17 Νοέμβρη», αλλά και ένας στρατηγός της 21ης Απριλίου.