Τον γόρδιο δεσμό της παραβατικότητας στα ασφαλιστικά ταμεία υποστήριξε ότι θα κόψει ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης με την εφαρμογή του προγράμματος «Αριάδνη», το οποίο θα εφαρμοστεί από 01.01.2013.

Βάσει του προγράμματος αυτού, το οποίο θα θεσμοθετηθεί με σχετικό νομοσχέδιο, η άδεια γάμου, όπως και η άδεια ταφής και κάθε οικογενειακή μεταβολή που αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, θα δηλώνεται στους συμβολαιογράφους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα ενημερώνουν μέσω ηλεκτρονικού συστήματος τα ασφαλιστικά ταμεία.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο υπουργός διευκρίνισε ότι το κόστος στις περιπτώσεις θανάτου θα επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία και θα συμπεριλαμβάνεται στα έξοδα κηδείας, ενώ σε όλες τις άλλες περιπτώσεις το κόστος θα επιβαρύνει τον ιδιώτη.

Το σύστημα που θα εφαρμοστεί από 1-1-2013 , θα προλαμβάνει τα θλιβερά φαινόμενα που είχαν μολύνει το ασφαλιστικό σύστημα εξαιτίας της αδυναμίας ηλεκτρονικής διασύνδεσης και ανταλλαγής πληροφόρησης Ληξιαρχείων-Ασφαλιστικών Ταμείων-ΓΓΠΣ.

Ειδικότερα θα μπουν στο στόχαστρο :

• Συντάξεις που καταβάλλονται και μετά το θάνατο του δικαιούχου και εισπράττονται παρανόμως από συγγενείς ή οικείους του θανόντος (συνδικαιούχοι λογαριασμού, χρήση κάρτας ΑΤΜ).
• Ακόμη και στην περίπτωση νόμιμης διακοπής, αυτή συχνά επέρχεται μετά 4 μήνες, στερώντας από τα Ταμεία σημαντική ρευστότητα αυξάνοντας ταυτόχρονα και το διοικητικό κόστος.
• Συντάξεις χηρείας που εισπράττονται από ωφελούμενους που έχουν συνάψει νέο γάμο ή έχουν καταρτίσει σύμφωνο συμβίωσης.
• Συντάξεις που έχουν εκδοθεί σε άγαμες θυγατέρες συνεχίζουν να εισπράττονται ακόμη και όταν αυτές συνάψουν γάμο ή καταρτίσουν σύμφωνο συμβίωσης
• Οικογενειακά επιδόματα που καταβάλλονται σε διαζευγμένους μολονότι δεν έχουν την επιμέλεια των τέκνων
Σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας κ . Γιάννη Βρούτση που παρουσίασε σήμερα το νέο σύστημα , η εφαρμογή του κοστίζει 4 εκ ευρώ ενώ η ωφέλεια για τα ταμεία ξεπερνάει τα 500 εκ ετησίως .

Ωστόσο οι ασφαλισμένοι θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν αμοιβή περίπου 42 ευρώ στο συμβολαιογράφο για την πιστοποίηση ληξιαρχικής μεταβολής πριν από το γάμο ή την έκδοση διαζυγίου , γεγονός που έχει ήδη εγείρει έντονες ενστάσεις .

Πάντως στην περίπτωση γνωστοποίησης θανάτου η δαπάνη θα καλύπτεται πλήρως από τα Ασφαλιστικά Ταμεία με την αύξηση των εξόδων κηδείας .

 Άλλωστε σε μια εκτίμηση με βάση τον μ.ο. θανάτων στην χώρα μας η συνολική επιβάρυνση δεν θα ξεπερνά τα 4.500.000 Ευρώ από τα οποία 500.000 Ευρώ επιστρέφουν με την μορφή τελών και χαρτοσήμου στο κράτος και 1.000.000 Ευρώ με την μορφή φόρου απευθείας στον κρατικό προϋπολογισμό. Το υπόλοιπο ποσό είναι εξαιρετικά μικρό μπροστά στο τεράστιο δημοσιονομικό και κοινωνικό όφελος.

Στις περιπτώσεις των συμφώνων συμβίωσης δεν θα υπάρχει δαπάνη συμβολαιογράφου..