Τα αντιδραστήρια που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στο νοσοκομείο Σάμου αρκούν για να εκτελεστούν βιοχημικές εξετάσεις μόνο για δέκα επείγοντα περιστατικά. Οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς, σε λίγες ημέρες δεν θα υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας εθελοντικής αιμοδοσίας, λόγω έλλειψης των ειδικών σωληναρίων μοριακού ελέγχου. Αυτά περιγράφουν σε ανακοίνωσή τους οι γιατροί, ύστερα από συνέλευσή τους.

Αναφέρουν: «Αυτή η κατάσταση θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των ασθενών που ήδη νοσηλεύονται ή πρόκειται να προσέλθουν τις επόμενες ώρες στο νοσοκομείο. Δηλώνουμε ότι δεν μπορούμε να ασκήσουμε στοιχειωδώς την Ιατρική Επιστήμη κάτω από αυτές τις συνθήκες, ότι η λειτουργία του νοσοκομείου κρίνεται επισφαλής και δεν μπορούμε να αναλάβουμε την ευθύνη για τυχόν δυσάρεστη εξέλιξη. Δεν είμαστε Θεοί για να αποφασίσουμε ποιος συνάνθρωπός μας θα ζήσει ή θα πεθάνει. Η σημερινή τραγική κατάσταση είναι κατάληξη μιας σταδιακής υποβάθμισης του νοσοκομείου που εκφράζεται τόσο με συνεχείς ελλείψεις σε υλικά όσο και με μεγάλα κενά σε ιατρικό και μη προσωπικό. Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες της πριν θρηνήσουμε άδικα χαμένες ανθρώπινες ζωές».

Σχετική ανακοίνωση για το θέμα έχει εκδώσει και ο σύλλογος εργαζομένων στο νοσοκομείο της Σάμου αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι είχε εγκαίρως προειδοποιήσει για τη σοβαρή κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της Υγείας, δηλαδή για τις ελλείψεις που υπάρχουν σε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με πηγές από τη διοίκηση, το πρόβλημα οφείλεται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρεία που προμηθεύει το νοσοκομείο Σάμου με αντιδραστήρια, κάνει τις σχετικές παραγγελίες της από το εξωτερικό και για να γίνει η παραγγελία -που αφορά όχι μόνο το νοσοκομείο της Σάμου αλλά και πολλά άλλα σε όλη τη χώρα- πρέπει να συγκεντρωθούν τα χρήματα από όλα. Έτσι, ενώ από το νοσοκομείο της Σάμου έχουν σταλεί τα εμβάσματα με το ποσό που απαιτείται, αναμένεται πότε η εταιρεία θα είναι σε θέση να κάνει την παραγγελία από το εξωτερικό για να προμηθεύσει τα νοσοκομεία της χώρας.