Αξιοπρεπές cappuccino δεν είναι δύσκολο να φτιάξει κανείς. Μια καλή μηχανή σε σώζει άλλωστε από τον διασυρμό.

Όταν όμως μιλάμε για τέλειο cappuccino, τότε το πράγμα αλλάζει! Το παιχνίδι κρίνεται στις μικρολεπτομέρειες, που έχουν ωστόσο μεγάλη επίδραση στην τελική γεύση.

Όπως το γάλα, που συνήθως το παραβράζουμε μέχρι που γίνεται εντελώς αφρώδες. Ή την προσθήκη της κανέλας, που το παρακάνουμε και η έντονη γεύση της «στραγγαλίζει» το άρωμα του καφέ.

Όταν αφήνουμε το γάλα στον ατμό περισσότερο απ’ όσο πρέπει, καταλήγουμε να δημιουργούμε φυσαλίδες εντός του, σαν του σαμπουάν. Επιπλέον, το γάλα που υπερθερμαίνεται αποκτά μια περίεργη μυρωδιά, σαν κατσικίσιο τυρί. Και δεν θέλουμε βέβαια ούτε σαμπουάν ούτε και κατσικίσιο τυρί στο cappuccino μας!

Να πώς γίνεται λοιπόν το απόλυτο cappucino…

Βήμα 1 – Βυθίστε το ακροφύσιο του ατμού 3-4 εκατοστά περίπου μέσα σε ένα μεταλλικό κανατάκι με κρύο γάλα. Όταν το γάλα αρχίσει να αφρίζει, χαμηλώστε το κανατάκι με τον ίδιο ρυθμό που φουσκώνει το γάλα. Μην ανεβοκατεβάζετε το κανατάκι ποτέ.

Βήμα 2 – Η σωστή θερμοκρασία του γάλατος είναι μεταξύ 64-68 βαθμών Κελσίου. Αν δεν χρησιμοποιήσετε θερμόμετρο, θα καταλάβετε ότι η θερμοκρασία έχει αγγίξει το επιθυμητό επίπεδο όταν νιώσετε στο χέρι σας το μεταλλικό κανατάκι αρκούντως ζεστό, αλλά όχι καυτό. Σαν το καπό του αυτοκίνητου μια καλοκαιρινή μέρα…

Βήμα 3 – Φτιάξτε τον espresso. Εδώ η καφετιέρα σας έχει την πρωτοκαθεδρία.

Βήμα 4 – Έφτασε η ώρα του μυστικού: μόλις ετοιμαστεί, αφήστε το αφρώδες γάλα να «αναπαυτεί» για 15 δευτερόλεπτα στο κανατάκι. Ανακατέψτε μετά το περιεχόμενό του για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι ο αφρός να ενσωματωθεί πλήρως στο γάλα και να μην καλύπτει την επιφάνειά του. Θα καταλάβετε ότι το πετύχατε όταν η επιφάνεια του γάλατος γίνει λεία. Αδειάστε το γάλα πάνω στον espresso χωρίς να χρησιμοποιήσετε κουτάλι.

Ούτε έχετε δει ούτε έχετε γευτεί τέτοιο cappuccino!