Η Καίτη Παπανίκα τελείωσε με άριστα τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, όπου διδάχτηκε το θέατρο από σημαντικούς δασκάλους όπως την Κατίνα Παξινού, την Άννα Συνοδινού κ.ά.

Παράλληλα σπούδασε κλασσικό τραγούδι στο Ωδείο Αθηνών. Μαθήτρια ακόμη, πήρε μέρος σε φεστιβάλ απαγγελίας ποίησης στο Παρίσι, βραβεύτηκε και κηρύχθηκε επίτιμος δημότης Παρισιού.

Τελειώνοντας τη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, πρωταγωνίστησε δίπλα στο Βασίλη Διαμαντόπουλο και τη Μαρία Αλκαίου στα έργα: Μια Γυναίκα χωρίς σημασία του Όσκαρ Ουάιλντ, κ.ά.

Συνεργάστηκε με αρκετά γνωστούς ηθοποιούς, σε σημαντικά έργα ελλήνων και ξένων συγγραφέων, υπογεγραμμένα από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες και πήρε μέρος σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες.

Η ηθοποιός όμως φημίζεται και για τις πράξεις ανθρωπιάς κι αυτό διότι πήρε την απόφαση να προσφέρει το μισθό της σε άπορες οικογένειες. Ο προβληματισμός για τα κοινά την οδήγησε στη θέση της δημοτικής συμβούλου στη Νέα Φιλαδέλφεια. ως αντιπρόεδρος στον τομέα Πολιτισμού και Αθλητισμού, έριξε στο τραπέζι μια ρηξικέλευθη πρόταση: να δίνει τον μισθό της από το δημοτικό συμβούλιο (περί τα 600 ευρώ) σε οικογένειες που έχουν πραγματικά ανάγκη τα χρήματα και τα βγάζουν δύσκολα πέρα.

Στα επαγγελματικά της όμως υπάρχουν και οι σειρές. Η ηθοποιός πρόσφατα έπαιξε σε μία τούρκικη σειρά που λέγεται «Iki Yaka, Bir Ismail» (δύο όχθες, ένας Ισμαήλ) μαζί με άλλους Έλληνες ηθοποιούς. Γύρισε έξι επεισόδια και πήγε πάρα πολύ καλά.

Η Καίτη Παπανίκα όμως αυτή την περίοδο, όπως λέει στο newsbeast.gr, συζητά τα επαγγελματικά της βήματα χωρίς ωστόσο να έχει κλείσει κάποια δουλειά. Το μόνο σίγουρο, όπως αναφέρει, είναι ότι παραμένει δασκάλα στην σχολή υποκριτικής του Αντώνη Ανδριόπουλου.

Η τούρκικη σειρά

«Γυρίσαμε έξι επεισόδια. Δεν ξέρω εάν θα προβληθούν στην Ελλάδα. Δεν είμαι σίγουρη και ούτε το έχουμε διεκδικήσει. Η υποκριτική είναι η τέχνη μας και αυτό πρέπει να το αποφασίσουν άλλοι», λέει χωρίς να γνωρίζει εάν οι Έλληνες θα διαλέξουν τη σειρά για την επόμενη σεζόν. Παρά το ότι έπαιξε σε τουρκική σειρά, δεν προλαβαίνει, όπως αναφέρει, να δει αυτά που προβάλλονται στην ελληνική τηλεόραση.

«Δεν προλαβαίνω να δω τα τούρκικα σήριαλ. Έχω δει κατά καιρούς κάποια επεισόδια και αυτό που έχω διαπιστώσει είναι ότι η τεχνολογία τους είναι πάρα πολύ καλή και έχουν πάρα πολύ όμορφα πρόσωπα και τα θέματά τους είναι όπως ο παλιός κινηματογράφος αλλά γίνονται με καλύτερο τρόπο».

Αναφέρεται όμως και στα επόμενα επαγγελματικά της βήματα. «Αυτή την περίοδο γίνονται κάποιες προσπάθειες να ενώσουμε κάποιες δυνάμεις και θεατρικά και τηλεοπτικά αλλά ακόμη είμαστε στο στάδιο του ενθουσιασμού. Δεν έχουμε καταλήξει κάπου».

Η Καίτη Παπανίκα είναι δασκάλα στη σχολή του Αντώνη Ανδριόπουλου. Και παίρνοντας την άδεια από τη σχολή, μίλησε στους μαθητές της για τις δυσκολίες του επαγγέλματος. «Συζήτησα με τους μαθητές μου για τις δύσκολες εποχές. Και τους είπα ότι εκτός από την υποκριτική, θα πρέπει να συνεχίσουν τις σπουδές τους γιατί πολλά παιδιά φοιτούν και σε πανεπιστημιακές σχολές και άλλα εργάζονται. Κι επειδή το επάγγελμα είναι δύσκολο λόγω των καιρών, καλό είναι να ασχολούνται και με άλλα πράγματα».

Όμως, η ηθοποιός δεν έχει άλλες ασχολίες. «Ο αγώνας της ζωής μου είναι το χόμπι μου. Δυστυχώς, δουλεύουμε πολύ σκληρά ο καθένας από την πλευρά του. Δίνουμε τον αγώνα μας για να επιβιώσουμε.

Δε φοβάμαι ούτε τα γηρατειά ούτε τις ρυτίδες. Έχω μάθει να δουλεύω σκληρά και η δουλειά μου είναι το καλύτερο χόμπι».

Η κρίση

«Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Ξέρετε ότι πλέον θα πρέπει να πληρώσουμε τη βενζίνη και το κομμωτήριό. Μόνο αν είναι κάτι καλό, θα πεις ότι θα τα βάλεις από την τσέπη σου. Σήμερα, όταν βγαίνεις από το σπίτι σου έχεις πάρα πολλά έξοδα.

Μας έχουν φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο που να μη μπορούμε να αναπτυχθούμε. Ζούμε μια δύσκολη εποχή. Θέλει κουράγιο να αντέξουμε», λέει η ηθοποιός για την κρίση.

Και εύχεται: «Μακάρι να είχα τη δυνατότητα να ανεβάσω μια παράσταση και να έρθει ο κόσμος να τη δει χωρίς να πληρώσει ή να συμμετέχει ψυχολογικά. Το έχω κάνει αυτό όταν σκηνοθέτησα ένα έργο με μια ομάδα μου. Και πιστεύω ότι ο κόσμος όταν παρακολουθεί κάτι καλό, είναι ευχαριστημένος».

Για να καταλήξει ότι «με την κρίση μπορεί να ανακαλύψουμε πράγματα που έχουμε ξεχάσει».

Δείτε εδώ όλα τα πρόσωπα της στήλης «Πού βρίσκεται σήμερα;».