Ένα κινητό εργαστήριο αναλύσεων για τον αγροτικό τομέα που δίνει την δυνατότητα αναλύσεων στο χωράφι, έχει από σήμερα στην διάθεση του το Ινστιτούτο Ελιάς Χανίων.

Η προσπάθεια για την λειτουργία του κινητού εργαστηρίου ξεκίνησε το 2001 και σήμερα παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιου Τσαυτάρη έγινε η παρουσίαση των δυνατοτήτων του.

«Πρόκειται για ένα σύγχρονο εργαλείο που τίθεται στη διάθεση του αγρότη που εξυπηρετεί το στόχο για μια γεωργία ποιότητας, μια γεωργία ακριβείας που σέβεται το περιβάλλον και την αειοφορία», τόνισε ο κ Τσαυτάρης.

Όπως δήλωσε κατά την παρουσίαση του εργαστηρίου, ο ερευνητής του Ινστιτούτου Κώστας Χαρτζουλάκης, «πρόκειται για ένα πραγματικό εργαλείο που διαθέτει σύγχρονα επιστημονικά όργανα που μπορούν να κάνουν αναλύσεις και να δίνουν απαντήσεις στο χωράφι»

Μέσω του εργαστηρίου θα γίνονται αναλύσεις εδαφών, αναλύσεις νερού, αναλύσεις πυροδιαγνωστικής δηλαδή μια πλήρης παρακολούθηση των διαφόρων μορφών γεωργίας είτε είναι συμβατική είτε είναι βιολογική.

Υπάρχει ακόμα η δυνατότητα λήψης και ανάλυσης δειγμάτων σε οτιδήποτε αφορά το περιβάλλον όπως αποβλήτων, είτε ελαιουργείων είτε πόλεων.

Το εργαστήριο έχει ακόμα την δυνατότητα λήψης δειγμάτων για ασθένειες και φυτοπροστασία.