Διοργανώνεται και φέτος για 14η συνεχόμενη χρονιά η Γιορτή Τσίπουρου στο Κατηχώρι Μαγνησίας, κατά τη διάρκεια της οποίας προσφέρεται στους επισκέπτες δωρεάν το τσίπουρο που εκείνη την ώρα αποστάζουν οι παραγωγοί.

Η εκδήλωση, σύμφωνα με το thessalianews.gr  θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 21 Ιουλίου και ώρα 9:30 το βράδυ στην πλατεία Αγίου Αθανασίου Κατηχωρίου.

Η περιοχή Κατηχωρίου φημίζεται για το άριστης ποιότητας κρασί καθώς επίσης και για το τσίπουρο. Από αρχαιοτάτων χρόνων οι κάτοικοι απασχολούνται με την καλλιέργεια των αμπελιών και βέβαια με την παραγωγή του τσίπουρου. Με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκαν στους καλύτερους παραγωγούς τσίπουρου της περιοχής, τους λεγόμενους «Τσιπουράδες». Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, σιγά- σιγά, αυτή η τέχνη (παραγωγή τσίπουρου με τον παραδοσιακό τρόπο) άρχισε να παρακμάζει και να χάνεται.

Με αφορμή τη Γιορτή Τσίπουρου κατά τον μήνα Ιούλιο – κάθε χρόνο – κατασκευάζονται στην πλατεία του χωριού, με τις συμβουλές των ντόπιων, εγκαταστάσεις παραγωγής τσίπουρου με τον παραδοσιακό τρόπο. Αυτή τη διαδικασία παρακολουθεί ο επισκέπτης και γεύεται το ντόπιο τσίπουρο, που παρασκευάζεται εκείνη την στιγμή. Στη συνέχεια ακολουθεί λαϊκό πανηγύρι.

Τη φετινή εκδήλωση διοργανώνουν ο Δήμος Βόλου σε συνεργασία με τη Δημοτική Ενότητα Πορταριάς, την Τοπική Κοινότητα Κατηχωρίου, τον Αθλητικό – Εκπολιτιστικό Σύλλογο «Χείρων Κένταυρος» Κατηχωρίου, με την ευγενική χορηγία του Αγροτικού Παραγωγικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα». Θα πραγματοποιηθεί λαϊκό πανηγύρι με ορχήστρα, αποτελούμενη από ταλαντούχους βολιώτες μουσικούς και συγκεκριμένα από τους : Στράτο Μεγκέ (τραγούδι – κρουστά), Ελεάνα Βαρελά (τραγούδι), Ζήση Γεωργαλιό (κανονάκι), Θανάση Δραγάνη (Ούτι, Λαούτο, Ταμπουρά), Νίκο Μούτσελο (Κρουστά, ΚΑΒΑΛΙ).

Επίσης, για δέκατη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται φέτος η Γιορτή Πεπονιού στο Διμήνι, σε συνεργασία του Δήμου Βόλου με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Διμηνίου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Ιουλίου 2012 και ώρα 20:30 στην κεντρική πλατεία της Δημοτικής Κοινότητας Διμηνίου. Στους επισκέπτες θα διατεθεί δωρεάν πεπόνι από τους ντόπιους παραγωγούς και θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Βόλου προωθεί τη διαδικασία πιστοποίησης του προϊόντος ως προϊόν ΠΟΠ, λόγω αυξημένης παραγωγής του συγκεκριμένου προϊόντος στην περιοχή και της άριστης ποιότητάς που την χαρακτηρίζει.

Η είσοδος στη Γιορτή Πεπονιού είναι δωρεάν.