Κενές κινδυνεύουν να μείνουν εκατοντάδες θέσεις, σε δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς της Κεντρικής Μακεδονίας με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, καθώς μέχρι στιγμής κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα το ποσοστό των αιτήσεων που υπέβαλαν οι ενδιαφερόμενοι.Τα συγκεκριμένα προγράμματα δομών έλαβαν ήδη έγκριση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ (βρεφονηπιακοί -παιδικοί σταθμοί και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών), ενώ η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων εκπνέει την ερχόμενη Δευτέρα.

«Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Δεν θα πρέπει να επαναπαυτούν οι αρμόδιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και προσωπικό, αλλά να κινηθούν τα επόμενα 24ωρα, λειτουργώντας και το Σαββατοκύριακο τις υπηρεσίες τους, προκειμένου να ενημερώσουν τον πληθυσμό, απευθύνοντας έκκληση για υποβολή αιτήσεων με όλα τα δικαιολογητικά» τόνισε σήμερα ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, Σίμος Δανιηλίδης, κατά τη συνεδρίαση του οργάνου.

Ενδεικτικά ανέφερε ως παράδειγμα την περίπτωση του δήμου Ελευθερίου Κορδελιού – Ευόσμου Θεσσαλονίκης που, όπως είπε, «ενώ έτυχε της έγκρισης χρηματοδότησης κάποιων δομών για 500 θέσεις παιδικών βρεφονηπιακών σταθμών και ΚΔΑΠ, είναι ζήτημα αν υποβληθούν συνολικά 150 αιτήσεις. Από αυτές 20 – 30 αναμένεται ότι δεν θα πληρούν τις προϋποθέσεις και τελικά ο δήμος θα έχει τη χρηματοδότηση για τις 120 θέσεις και όχι για τις 500 που έχει τη δυνατότητα». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΔ, κάτι αντίστοιχο συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια, παρά το γεγονός ότι είχαν εγκριθεί εκατοντάδες θέσεις και υπήρξε ετοιμότητα, από πλευράς υποδομών, εξοπλισμού, αδειοδοτήσεων και πιστοποιήσεων.

Υπογράμμισε, εξάλλου, την ανάγκη ενημέρωσης του κόσμου για τη δυνατότητα υποβολής αιτήσεων με βάση τα εισοδήματα του 2011 και όχι του 2010, όπως προβλέπει τροποποίηση της σχετικής προκήρυξης.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Δανιηλίδης κάλεσε τους δημάρχους να στείλουν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, που λήγει η αντίστοιχη προθεσμία, τα αιτήματά τους για προσλήψεις προσωπικού, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, σε συνεχιζόμενες συγχρηματοδοτούμενες δομές (βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, ΚΔΑΠ, ΜΕΑ ΚΗΦΗ κ.α.τέτοιες δομές ).

Στο μεταξύ, σε συζήτηση που έγινε για το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμαρχος Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης, Διαμαντής Παπαδόπουλος, και ο αντιδήμαρχος Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, Ανέστης Πολυχρονίδης, έκαναν λόγο «για μη ισόρροπη πρόβλεψη δράσεων για ανατολική και δυτική Θεσσαλονίκη». Ενστάσεις εξέφρασαν εξάλλου και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης από τη Χαλκιδική.