Απαλλαγή από την καταβολή προστίμων και άλλων ασφαλιστικών εισφορών προβλέπει ο νόμος για όσους υπαχθούν στη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους.

Το ΙΚΑ όμως φαίνεται πως έχει διαφορετική γνώμη καθώς, σύμφωνα με έγγραφο που έχει στην διάθεσή του ο ΣΚΑΪ, ζητεί από πολίτη εισφορές που αναλογούν σε τακτοποιημένη με τον Ν. 3843/10 επιφάνεια.

Σύμφωνα με τον Νόμο περί ημιυπαιθρίων, όσοι υπαχθούν στη ρύθμιση της τακτοποίησης απαλλάσσονται από την καταβολή βεβαιωθέντων προστίμων και λοιπών κυρώσεων αλλά και από τυχόν αναδρομική απαίτηση καταβολής άλλων ασφαλιστικών εισφορών.

Στην υπόθεση, όμως, που αναδεικνύει ο ΣΚΑΪ, ιδιώτης τακτοποίησε πολεοδομικές παραβάσεις που υπάγονται στις διατάξεις περί ημιυπαιθρίων.

Η Πολεοδομία Σύρου κοινοποίησε στην αρμόδια ΔΟΥ και στο ΙΚΑ Λαυρίου το έγγραφο για την αναστολή των προστίμων και κυρώσεων που συνεπάγονταν οι συγκεκριμένες πολεοδομικές παραβάσεις, εάν δεν είχαν
υπαχθεί στο καθεστώς της τακτοποίησης.

Το ΙΚΑ Λαυρίου όμως (Τμήμα Εσόδων, Γραφείο Οικοδομών) καλεί τον ιδιοκτήτη να προσέλθει στο Υποκατάστημα, για απογραφή του έργου καταθέτοντας σειρά παραστατικών, μεταξύ των οποίων:

– στοιχεία απασχοληθέντων εργατοτεχνιτών οικοδόμων και,

– τεχνική έκθεση που να αφορά στα αυθαίρετα τμήματα και πίνακα ελάχιστων ημερομισθίων, συμπληρωμένα από τον μηχανικό του έργου.

Και το έγγραφο καταλήγει με την επισήμανση ότι εάν ο ιδιοκτήτης δεν ανταποκριθεί στην πρόσκληση εντός δεκαπέντε ημερών, οι Υπηρεσίες θα καθορίσουν το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών κατά την κρίση τους.