Στους και 18 μήνες μπορεί να ανέλθει ο χρόνος απονομής συντάξεων στο ΙΚΑ με τη διοίκηση του Ιδρύματος να ανακοινώνει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Στις περιπτώσεις δε διαδοχικής ασφάλισης, η αναμονή πλέον αρχίζει από τους 14 μήνες και μπορεί να φτάσει τους 24 ή ακόμη και τους 28 και 30 μήνες.

Ειδικά σε περιπτώσεις που χρειάζεται συνυπολογισμός χρόνου ΝΑΤ για την απονομή και όχι για απλή προσαύξηση η αναμονή μπορεί να φτάσει τα τρία έτη. Η τεράστιες αυτές καθυστερήσεις αποδίδονται στο κύμα συνταξιοδοτήσεων και στην έλλειψη χρημάτων από τα Ταμεία μαζί με τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού είναι οι αιτίες των καθυστερήσεων αυτών.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΙΚΑ, θα συγκροτηθούν ειδικά κλιμάκια εργασίας από υπαλλήλους του Οργανισμού για την ταχύτερη καταβολή των συντάξεων. Σκοπός της συγκρότησης των κλιμακίων είναι η επίσπευση της έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων, με τη μείωση του χρόνου αναμονής από την υποβολή της αίτησης του ασφαλισμένου μέχρι τη στιγμή της πληρωμής του, καθώς και η ελαχιστοποίηση του όγκου των συνταξιοδοτικών περιπτώσεων που έχει σωρευθεί στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ.

Η διοίκηση του ΙΚΑ εκτιμά ότι με τη συγκρότηση των κλιμακίων αυτών θα μειωθεί κατά 30% ο χρόνος αναμονής για τη χορήγηση της σύνταξης.