Σε μια γωνιά της Θεσσαλονίκης, στη Θέρμη, ένα ίδρυμα που δεν μοιάζει με τα άλλα στηρίζει τις άγαμες μητέρες και κακοποιημένες γυναίκες.

Πρόκειται για το ίδρυμα «Ο Ευαγγελιστής Μάρκος» και τον ξενώνα του με την επωνυμία «Το σπίτι της Μαρίας», που ιδρύθηκε ως νομικό πρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος με δωρεά της πρεσβυτέρας Στυλιανής Πλευράκη (συζύγου του ιερέα Κωνσταντίνου Πλευράκη).

Η ιστορία του ιδρύματος και οι μαρτυρίες των 250 γυναικών που βρήκαν καταφύγιο σε αυτό, από το 1984 οπότε ξεκίνησε να λειτουργεί, μοιάζουν, όπως γράφει η εφημερίδα «Espresso» της Κυριακής, με συλλογή από παραμύθια – όμως δεν είναι.

«Μια από τις πολλές ανύπαντρες εγκυμονούσες κοπέλες που κατέφυγαν σε εμάς έφτασε ένα βήμα πριν από την άμβλωση ύστερα από απαίτηση του συντρόφου της, ωστόσο την τελευταία στιγμή ο γιατρός τους ενημέρωσε πως λόγω προχωρημένης εγκυμοσύνης θα κινδύνευε η ζωή της.

Ο σύντροφός της την εγκατέλειψε και η ίδια, δίχως να γνωρίζει κανέναν στη Θεσσαλονίκη, καθώς ήταν Ροδίτισσα, άρχισε να ψάχνει για βοήθεια. Κατέληξε σε κάποιο νοσοκομείο και από εκεί την έστειλαν στον ξενώνα. Την υποδεχτήκαμε με τον σύζυγό μου πατέρα Κωνσταντίνο και αποφασίσαμε να την προστατέψουμε», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Κάνουν έκκληση για οικονομική βοήθεια

Το «Σπίτι της Μαρίας» αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα και κάνει έκκληση προς όλους για οικονομική βοήθεια: «Δυστυχώς μέχρι σήμερα λόγοι ανεξάρτητοι της θελήσεώς μας δεν μας επέτρεψαν να αξιοποιήσουμε την ιδρυτική περιουσία του ιδρύματος και να εξασφαλίσουμε τις δαπάνες συντηρήσεως και λειτουργίας του.

Στους αρχικούς σκοπούς μας ήταν να δημιουργήσουμε έναν μεγαλύτερο ξενώνα, έναν βρεφονηπιακό σταθμό, για να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε όλα τα παιδιά των άγαμων μητέρων, οι οποίες επιθυμούν να εργαστούν και δεν έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους. Να δημιουργήσουμε εργαστήρια για να μπορούν να δουλεύουν οι κοπέλες και να εξασφαλίζουν την εργασία και τη ζωή τους.

Να μην είναι υποχρεωμένες να υποκύπτουν στον εκβιασμό του οποιουδήποτε εργοδότη», λέει η πρεσβυτέρα Στυλιανή Πλευράκη στην «Espresso». Και συνεχίζει: «Προς το παρόν, τα μόνα έσοδά μας είναι οι συνδρομές των πιστών και των φίλων που εκκλησιάζονται κάθε Κυριακή στο ναό του ιδρύματος.

Όμως, αυτά τα έσοδα τελευταία λόγω της οικονομικής κρίσης, έχουν μειωθεί απελπιστικά και είναι αδύνατον να επαρκέσουν για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών του ξενώνα.

Επιπλέον, πρόσφατα έγινε επέκταση του ρυμοτομικού σχεδίου της Θέρμης και το οικόπεδο που αποτελεί την ιδρυτική περιουσία του ιδρύματος συμπεριλήφθηκε μέσα σε αυτό. Όμως, δυστυχώς για το ίδρυμα, οι αρμόδιες αρχές αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τον κοινωφελή χαρακτήρα του ως Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, με αποτέλεσμα αφενός μεν το ρυμοτομικό σχέδιο να μας πάρει ένα μεγάλο τμήμα εκτάσεως 3,5 στρεμμάτων, αφετέρου να μας υποχρεώσουν να πληρώσουμε εισφορά και σε χρήμα ύψους περίπου 300.000 ευρώ, επειδή η ιδιοκτησία του ιδρύματος πήρε μεγαλύτερη αξία.

Έτσι, είμαστε υποχρεωμένοι κάθε εξάμηνο να καταβάλλουμε 15.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να εξαντληθούμε τελείως οικονομικά. Με την ευκαιρία αυτή ανακοινώνουμε ότι το Δ.Σ. του ιδρύματος αναζητεί κάποιον επιχειρηματία που μπορεί να βοηθήσει στην αξιοποίηση της ιδιοκτησίας του ιδρύματος».