Τη δραματική κατάσταση στο χώρο τής υγείας περιέγραψαν οι εκπρόσωποι των γιατρών και των πολιτικών κομμάτων, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Το σύνολο των ομιλητών έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι το σύστημα υγείας καταρρέει, οι κλάδοι Υγείας των ασφαλιστικών Ταμείων τελούν υπό οικονομική κατάρρευση, ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) υπολειτουργεί, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, τα νοσοκομεία βρίσκονται σε αδιέξοδο εξαιτίας των τρομακτικών ελλείψεων σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, αναλώσιμα υλικά και φάρμακα, και ο Έλληνας ασθενής βρίσκεται σε απόγνωση, υφίσταται μια ταλαιπωρία άνευ προηγουμένου και καλείται να πληρώνει τα φάρμακα από την τσέπη του.

Ο πρόεδρος τού ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, ζήτησε συγκεκριμένη και ξεκάθαρη θέση από τα κόμματα πάνω σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα και «μη επιδεχόμενα αναβολής επείγοντα προβλήματα», που ταλανίζουν τον ευαίσθητο χώρο της Υγείας. Σημείωσε ότι η κοινωνική υπόθεση της Υγείας υπερβαίνει κατά πολύ ιδεολογίες και κόμματα και αποτελεί «εθνική υπόθεση, που δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εργαλείο κομματικής εκμετάλλευσης και συνθηματολόγησης, όπως από πολλές πλευρές συνέβη μέχρι σήμερα».

Ο κ. Πατούλης, αφού αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση λέγοντας ότι η Υγεία βρίσκεται στην «εντατική», υπογράμμισε ότι για την επίλυση των προβλημάτων «απαιτείται εθνικός διάλογος, εθνική συνεννόηση αλλά και συναίνεση, με δεδομένο ότι ο ευαίσθητος χώρος της Υγείας δεν προσφέρεται πλέον για πειραματισμούς, όπως επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα που βιώνουμε σήμερα».

Ο αναπληρωτής τομεάρχης της ΝΔ, Μάνος Αγγελάκας, μίλησε για τα αίτια της κατάρρευσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εστιάζοντας σε τρία σημεία: Ανικανότητα διαχείρισης των προβλημάτων, υποχρηματοδότηση και λαθεμένες κινήσεις. «Ο ΕΟΠΥΥ σχεδιάστηκε λάθος», είπε, επισημαίνοντας ότι δεν χρηματοδοτείται απευθείας από τους κλάδους υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, με αποτέλεσμα να μην εισρέουν χρήματα στα ταμεία του.

Χρεοκοπημένα ταμεία, είπε, ενώθηκαν για να δημιουργήσουν τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος σήμερα δηλώνει αναρμόδιος για τις προηγούμενες οφειλές και παράλληλα οφείλει σε 1,5 εκατ. Έλληνες χρήματα για τα φάρμακά τους που αναγκάζονται να πληρώνουν πλέον από την τσέπη τους.

Η ΝΔ, είπε ο κ. Αγγελάκας, τάσσεται υπέρ ενός Δημόσιου Συστήματος Υγείας, με εξορθολογισμό των δαπανών, αναδιοργάνωση του δικτύου δημοσίων Νοσοκομείων και χωροταξικό επανασχεδιασμό των μονάδων Υγείας στη βάση των σύγχρονων αναγκών. Ο κ. Αγγελάκας μίλησε για έλεγχο των δαπανών και αξιολόγηση του έργου των νοσοκομείων.

Η χρηματοδότηση τού συστήματος δεν μπορεί να είναι αυτοτελής, θα στηριχθεί σε έσοδα από την υλοποίηση της δανειακής σύμβασης, είπε ο κ. Αγγελάκας, ενώ ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μανιός, είπε ότι η διέξοδος βρίσκεται στην απαλλαγή μας από το Μνημόνιο.

Ο κ. Μανιός έκανε λόγο για καταλήστευση των πόρων των Ταμείων επί σειρά ετών, και για κατάρρευση του συστήματος.

Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν έχουν οδηγήσει στην απαξίωση του Δημόσιου τομέα Υγείας, στον περιορισμό των δημοσίων δαπανών και στην ενίσχυση του μεγάλου ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα, είπε ο κ. Μανιός. «Όταν φτάσουν τα Νοσοκομεία να μην έχουν αναλώσιμα, να μην έχουν φαγητό για τον ασθενή, τότε θα βρεθούν πρόθυμοι να το χρηματοδοτήσουν», είπε και πρόσθεσε ότι η μνημονιακή πολιτική, περιόρισε τη χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας, με αποτέλεσμα ο ΕΟΠΥΥ αντί να λάβει κρατική επιχορήγηση 9 δισ. ευρώ, να πάρει τελικά 6,5 δισ. ευρώ, ενώ τα αποθεματικά των Ταμείων, που συμμετέχουν, υπέστησαν «κούρεμα».

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε, είναι η οικοδόμηση ενός ολοκληρωμένου δημόσιου συστήματος υγείας, που θα καλύπτει τις ανάγκες του συνόλου του πληθυσμού.

Ρήξη και σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μονοπώλια, πρότεινε η εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αφροδίτη Ρέντζιου, τονίζοντας ότι σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ άσχημη κατάσταση. Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει το 92% των ασφαλισμένων και, όμως, η κρατική επιχορήγηση έχει μειωθεί δραματικά.

Η κ. Ρέντζιου, ζήτησε την άμεση και επαρκή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, επιστροφή των χρημάτων στα ασφαλιστικά Ταμεία από τα ομόλογα που «κουρεύτηκαν», εξόφληση των φαρμακοποιών και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Το σχεδιασμό Υγειονομικού Χάρτη, πρότεινε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γιώργος Μπουλμπασάκος , λέγοντας ότι πρώτα αποτυπώνεις τις ανάγκες του πληθυσμού και στη συνέχεια παρεμβαίνεις.

Το μεγάλο πρόβλημα του ΕΟΠΥΥ, είπε, είναι η χρηματοδότηση, σημειώνοντας ότι πόροι μπορούν να εξοικονομηθούν και από τα νοσοκομεία, όπου υπάρχει σπατάλη.

Για σπατάλες στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, οι οποίες θα πρέπει να τελειώσουν, μίλησε και ο εκπρόσωπος των Οικολόγων-Πράσινων, Ανίκητος Μακρένογλου, ενώ ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Ανδρέας Παπαμιχαήλ, έκανε λόγο για εξορθολογισμό των δαπανών και ενίσχυση του ρόλου τού Δημόσιου Συστήματος Υγείας.