Αναμφίβολα πρόκειται για μία νέα «σελίδα» στην ιστορία λειτουργίας του ΕΚΑΒ Κρήτης. Κι αυτό γιατί, ήδη τέθηκε σε λειτουργία ένα καινούριο σύστημα που στηρίζει τον πολίτη της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Creatalive.gr μετά από προσπάθεια ενός χρόνου, δημιουργήθηκε μία Βάση Δεδομένων που περιλαμβάνει τα ιατρικά ιστορικά 10.000 και πλέον πολιτών.

Τα ιστορικά αυτά δόθηκαν με την έγγραφη συναίνεσή τους. Το σύστημά μας όταν κάποιος από τους πολίτες αυτούς ζητήσει τη βοήθειά μας ανακαλεί αμέσως στην οθόνη του υπολογιστή του Συντονιστικού Κέντρου του ΕΚΑΒ το ιατρικό ιστορικό του.

Τι σημαίνει αυτό για το προσωπικό του ΕΚΑΒ;

Συνήθως όποιος καλεί στο ΕΚΑΒ δεν έχει την δυνατότητα ν’ απαντήσει σε πολλές κρίσιμες ερωτήσεις λόγω της κατάστασής του. Το περιβάλλον του συχνά δεν γνωρίζει κρίσιμες λεπτομέρειες. Οι κρίσιμες όμως αυτές πληροφορίες είναι αυτές που καθοδηγούν το προσωπικό του Κέντρου για τον τύπο του ασθενοφόρου που θα σταλεί.

-Για την ενδεχόμενη ιατρική συμμετοχή στη διασωστική ομάδα
-Για την προτεραιότητα στην δική μας ανταπόκριση
-Για τις κρίσιμες οδηγίες που θα δοθούν σε αυτόν που καλεί ή στο περιβάλλον του

Π.χ. Υπάρχουν ασθενείς με καρδιολογικό πρόβλημα, που πιθανόν να έχουν αλλεργία στην ασπιρίνη. Αν αυτή η πληροφορία δεν φτάσει στο διασώστη ή στο γιατρό υπάρχει πρόβλημα.

Είναι φανερό ότι αναβαθμίζεται το επίπεδο της ποιότητας της προνοσοκομειακής φροντίδας που παρέχουμε στον πολίτη μας.

Το σύστημα αυτό θα συνδεθεί με ιατρικές βάσεις δεδομένων και άλλων υπηρεσιών (Κ.Υ. Νοσοκομεία) ώστε όταν αλλάξει κάτι στην αγωγή ή στην υγεία του συγκεκριμένου πολίτη, η βάση να ενημερώνεται αυτόματα.

Από τεχνολογικής άποψης όλη η εργασία έγινε από το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ) και τους συντονιστές του ΕΚΑΒ Κρήτης. Η συλλογή των ιστορικών από δεκάδες εθελοντές και εθελόντριες των προγραμμάτων «Βοήθεια στο σπίτι», ΚΑΠΗ. Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Ηρακλείου, την Πνευμονολογική Κλινική του ΠαΓΝΗ (μετά από έγκριση της ΕΠΙ και του Επιστημονικού Συμβουλίου), από πολλούς Δήμους και η εισαγωγή στη βάση έγινε από επίσης από φίλους εθελοντές, Ν. Παπαδόπουλο, Μ. Φραντζέσκο και Μ. Μανουσάκη.

Όλοι πολίτες της Κρήτης μπορούν να έρθουν σε επαφή με το ΕΚΑΒ σ’ όλους τους τομείς στα τηλέφωνα:

Ηράκλειο τηλ. 2810 377213
Χανιά τηλ. 28210 55666
Ρέθυμνο τηλ. 28310 22361
Άγιο Νικόλαο τηλ. 28410 26677
Ιεράπετρα τηλ. 28420 26240
Σητεία τηλ. 28430 22166
Ανώγεια τηλ. 28340 31800
Μοιρες τηλ. 28920 24147
Τζερμιάδο τηλ. 28440 22522