Ανήκουν νόμιμα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο; Θα μπορούσε η Ελλάδα να τα φροντίσει, εάν επέστρεφαν στην Αθήνα;

Αυτές οι δύο ερωτήσεις βρίσκονται στο επίκεντρο μιας αναμέτρησης (debate), που διαρκεί για περισσότερα από 200 χρόνια.

Οι απόψεις αλλάζουν, μαζί και με τις συνθήκες στις δύο χώρες, αλλά το ζήτημα αυτό παραμένει άλυτο. Σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ελλάδα, με την εικόνα της χώρας να δέχεται συχνά πλήγματα από τα διεθνή ΜΜΕ, αλλά και λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, η Intelligence Squared, ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός, που έχει ως κύρια δραστηριότητα τη διοργάνωση debates του τύπου της Οξφόρδης (Oxford Union), παρουσιάζει μια «αψιμαχία» γι’ αυτό το διαχρονικό ζήτημα, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Έφτασε μήπως η στιγμή να επιστραφούν τα Μάρμαρα στην Αθήνα; Μπορεί αυτό να αποτελέσει μια κίνηση φιλίας προς την Ελλάδα, ή ακόμα και τον μεγαλύτερο φόρο τιμής προς τη χώρα; Ή μήπως το επιχείρημα της Βρετανίας ότι η Ελλάδα δεν έχει τα μέσα που χρειάζονται για τη συντήρηση των Μαρμάρων και την επίδειξή τους σε ένα παγκόσμιο κοινό, να είναι πιο πραγματικό σήμερα από ό,τι στο παρελθόν;

Η Intelligence Squared Greece παρουσιάζει στο Μουσείο Ακρόπολης, σε αποκλειστική ζωντανή μετάδοση από το Λονδίνο, το debate για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα, τη Δευτέρα 11 Ιουνίου, 20.30 – 10.30 (πέρας προσέλευσης 20.20).

Η είσοδος είναι δωρεάν με απαραίτητη την προκράτηση θέσεων. Το debate θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά με παράλληλη μετάφραση στα Ελληνικά.

Λόγο αυξημένης ζήτησης, θα πραγματοποιηθούν δύο επιπλέον προβολές, σε αναμετάδοση, πριν την προβολή του debate στο BBC World, για τους επισκέπτες του Μουσείου, την Τετάρτη 13 Ιουνίου, ώρες 11.00-13.00 και 17.00-19.00 στο Αμφιθέατρο Μουσείου Ακρόπολης.

Οι προβολές αυτές θα είναι ανοιχτές στους επισκέπτες του Μουσείου, χωρίς λίστα κρατήσεων μέσω της Intelligence Squared Greece. Θα ισχύουν οι τιμές εισιτηρίων του Μουσείου.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: http://www.intelligencesquared.com/greece