Την ακύρωση και την αναστολή υπουργικής απόφασης (10.4.2012) με την οποία προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα ίδρυσης φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ (Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας) για τη χορήγηση φαρμάκων και φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, υπό προϋποθέσεις ζητά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με προσφυγή που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Η απόφαση κατά της οποίας έχει προσφύγει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος φέρει την υπογραφή των συναρμόδιων υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Μεταξύ άλλων, στην προσφυγή του ο Σύλλογος υποστηρίζει ότι η ίδρυση και λειτουργία φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ θα υποβαθμίσει τις υπηρεσίες που παρέχουν τα φαρμακεία, θα επιφέρει σοβαρή νόθευση του ελεύθερου ανταγωνισμού στον τομέα της λιανικής πώλησης φαρμάκων και φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων και θα πλήξει καίρια τη βιωσιμότητα των ιδιωτικών φαρμακείων.

Σύμφωνα με την προσφυγή, η υπουργική απόφαση δεν στηρίζεται σε νόμιμη νομοθετική εξουσιοδότηση αφού σε κανένα νόμο δεν προβλέπεται παρόμοια δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείων από ασφαλιστικούς οργανισμούς.