Πιο δύσκολη από ποτέ έχει γίνει η προσπάθεια εξεύρεσης φαρμάκων. Οι ελλείψεις σκευασμάτων είναι σημαντικές και συνεχείς, με τους ασθενείς να ταλαιπωρούνται, καθώς δεκάδες σκευάσματα ευρείας χρήσης δεν υπάρχουν στα ράφια των φαρμακείων.

Η διοίκηση του ΕΟΦ διαπίστωσε ότι στην παρούσα φάση υπάρχει μειωμένη διάθεση τουλάχιστον 20 σκευασμάτων. Οι φαρμακοποιοί εκτιμούν ότι λείπουν πάνω από 160 σκευάσματα και αποδίδουν τις ελλείψεις σε μια σειρά αιτιών, όπως οι «παράλληλες» εξαγωγές και η κρίση.

Οι φαρμακαποθηκάριοι σημειώνουν, προτιμούν να επανεξάγουν τα φάρμακα, καθώς πληρώνονται άμεσα και με μετρητά. Το πρόβλημα όπως αναφέρει το Έθνος, είναι υπαρκτό, με τους υπεύθυνους του ΕΟΦ να σημειώνουν ότι για 41 σκευάσματα υπάρχει αυξημένη εξαγωγική δραστηριότητα.

Για ένα από αυτά μάλιστα, δεν υπάρχει κανένα αντίγραφο στην ελληνική αγορά. Την ανεπάρκεια επιτείνει και η δυσπιστία των μητρικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Λόγω της οικονομικής κρίσης, στέλνουν στη χώρα μας μικρότερες ποσότητες συγκριτικά με το παρελθόν ή δίνουν πίστωση λίγων ημερών.