Η Ελλάδα αιμοδοτεί γενναία τα τελευταία χρόνια με ιατρικό δυναμικό τη Γερμανία, αφού η μετανάστευση επιστημόνων εκτινάχθηκε, ως απότοκο φαινόμενο της κρίσης.

Το 2007 εργάζονταν στη Γερμανία 1.500 Έλληνες γιατροί, σήμερα υπάρχουν 6.000. Μάλιστα γραφεία αναζήτησης που συνεργάζονται με γερμανικά θεραπευτήρια, εξασφαλίζουν για κάθε πρόσληψη προμήθεια χιλιάδων ευρώ.

Πολλοί ωστόσο, αντιμετωπίζουν εκεί είτε συνθήκες κατώτερες των προσδοκιών τους είτε ασφυκτικούς εργασιακούς όρους. Έτσι προβάλλει μπροστά τους το δίλημμα: Γερμανία ή επιστροφή στην πατρίδα;

Όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της «Καθημερινής», το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες γιατροί έχει να κάνει με τη γλώσσα, καθώς, μπορεί να γνωρίζουν την απαραίτητη ορολογία στα γερμανικά, αλλά δεν είναι εξοικειωμένοι με την καθημερινή γλώσσα για να συνεννοούνται χωρίς προβλήματα με τους ασθενείς.

Επιπλέον, οι περισσότεροι γιατροί πιστεύουν ότι θα τοποθετηθούν σε νοσοκομεία μεγάλων πόλεων και καταλήγουν σε κλινικές μικρών πόλεων και χωριών, με αποτέλεσμα να υφίστανται μεγάλη ψυχολογική πίεση.