Με διπλό στόχο, την ενίσχυση της εκπαίδευσης και την προώθηση της ανάπτυξης, ένα τετραετές πρόγραμμα αναμένεται να ζωντανέψει ξανά την αρχαιότερη φιλοσοφική σχολή του κόσμου, την Ακαδημία Πλάτωνος, στο σημείο ακριβώς που λειτούργησε για πολλά χρόνια υπό την καθοδήγηση του μεγάλου Έλληνα φιλόσοφου.

Πρόκειται για ένα σχέδιο, το πράσινο φως για το οποίο έδωσε η Άννα Διαμαντοπούλου, από τη θέση της υπουργού Παιδείας και στο οποίο συμμετέχουν ακόμα ο δήμος και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, δύο σημαντικά πολιτιστικά και πνευματικά Ιδρύματα της χώρας- το Ωνάσειο και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού-, καθώς και άλλοι τοπικοί φορείς.

Με εργαλείο την τεχνολογία, ο χώρος γίνεται κέντρο προσέλκυσης Φιλοσοφικών και Αρχαιολογικών Σχολών, κλασσικών Λυκείων από την Ελλάδα και κυρίως από ολόκληρο τον κόσμο, επικοινωνώντας με τον καλύτερα τρόπο τη σύγχρονη με την ασιατική φιλοσοφία.

Επιστήμονες, ερευνητές, φιλόσοφοι, διανοητές, αλλά και φοιτητές-μαθητές από κάθε γωνία του πλανήτη, μέσα από ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, θα υλοποιήσουν το συγκεκριμένο σχέδιο.

Εκτιμάται ότι η αξιοποίηση τέτοιων θησαυρών, όπως η Ακαδημία Πλάτωνος, μπορεί να αναστρέψει την εικόνα της χώρας, μέσω της επένδυσης στην «Ιστορία του Πνεύματος και της Δημοκρατίας», που την καθιστούν -αν όχι την πιο σημαντική- μία από τις πιο σημαντικές πόλεις της ανθρώπινης ιστορίας.