Την Κυριακή 29 Απριλίου η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Monumenta» διοργανώνει πολιτιστική ποδηλατοδιαδρομή με τίτλο «Τρέχουμε για τα μνημεία» και στόχο τη διάσωση του κινηματογράφου «Άστρον» και του κτήματος Δρακοπούλου.

Η διαδρομή θα ξεκινήσει στις 11:30 το πρωί από τον κινηματογράφο «Άστρον» (Κηφισίας 37) και στη συνέχεια δια μέσου των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Πατησίων θα καταλήξει στο κτήμα Δρακοπούλου.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων, Γιώργος Αμυράς και ο Πολιτιστικός- Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων.

Ο κινηματογράφος «Άστρον», έργο του αρχιτέκτονα Σόλωνα Κυδωνιάτη, εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο του 1957. Ήταν ο πρώτος χειμερινός κινηματογράφος των Αμπελοκήπων, τεκμήριο της εξάπλωσης της μεταπολεμικής Αθήνας προς τα βόρεια.

Το κτίριο δεν χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν έχει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον και δεν αποτελεί τοπόσημο της περιοχής.

Το κτήμα Δρακοπούλου, στην Πατησίων, είναι ένας χώρος πρασίνου με αξιόλογα κτίρια, που έχουν υποστεί κατεδαφίσεις και εμπρησμούς. Είναι αναγνωρισμένο ως μοναδικό δείγμα εξοχικής κατοικίας με συνοδευτικά κτίρια υψηλής αρχιτεκτονικής που χρονολογούνται από το 1883 έως το 1930 και συνάμα ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου.

Το 1981 το κτήμα Δρακοπούλου χαρακτηρίστηκε χώρος πρασίνου και ένα χρόνο αργότερα τα τρία από τα τέσσερα κτίριά του (έπαυλη, βοηθητικό και γραφεία) χαρακτηρίστηκαν διατηρητέα. Ωστόσο, το 2003 αποχαρακτηρίστηκαν τα τρία από τα στρέμματά του και μετατράπηκαν σε οικοδομήσιμες εκτάσεις.